3 sätt att placera sina pengar

3 sätt att placera sina pengar

Det finns många sätt att placera sina pengar, och i denna artikel berättar vi om fem vanliga sätt att investera de pengar man har över.

Så kan du placera din pengar

  1. Fonder
  2. Aktier
  3. Kryptovaluta

Nedan berättar vi om de investeringssätt vi precis nämnt i större detalj. Tänk gärna på att du aldrig ska handla med pengar du inte kan vara utan. Att exempelvis kunna betala hyran och räkningen för mobilen ska alltid räknas som viktigast.

1. Att investera i fonder

En fond är en ägarandel i en stor portfölj som i regel består av många olika aktier. Du som köper fonder får alltså en del av en (ofta) superstor fond med aktier från exempelvis Sverige eller USA.

Det finns även indexfonder där det bara finns populära aktier som många handlar med, exempelvis de 20 största aktier på Stockholmsbörsen. Den förvaltningsavgift du betalar när du investerar i indexfonder är som tumregel särskilt låg då ingen handplockar aktierna, utan de väljs per automatik.

En vanlig förvaltningsavgift för en fond som någon placerar åt dig ligger i regel på 0,2 %.

2. Att investera i aktier

En aktie är en ägarandel i ett företag, och det är vanligt att handla med aktier. Vanligtvis handlar man aktier på en aktieplattform såsom Avanza eller Nordnet. Som med mycket annat inom spekulering gäller det att köpa billigt och sälja dyrt.

Saker som gör att aktier blir mer värda är allt som tyder på att det kommer gå bättre för företaget i framtiden. Så en ökad efterfrågan på elbilar är alltså ett solklart tecken på att aktier för bilföretag som tillverkar bilar kommer gå upp i värde för att nämna ett exempel.

3. Att investera i kryptovaluta

Det är många som väljer att investera i kryptovaluta, som du bland annat kan göra på immediate future.se. Den vanligaste kryptovalutan är bitcoin, som i sin tur uppfanns av någon som går under pseudonymen Satoshi Nakamoto.

Kryptovaluta är i sin tur valuta som är helt digital och bara finns på nätet. Det finns inte heller någon central myndighet som kontrollerar värdet för en bitcoin, som exempelvis Riksbanken gör för den svenska kronan.

Men att handla med kryptovaluta är också förenat med särskilt stora risker, och detta då valutakursen för kryptovalutor ofta ändras fort och rejält. Viktiga saker som påverkar kursen för bitcoin och annan kryptovaluta är hur mycket valuta som släpps per år och eventuella restriktioner som regeringar sätter upp.

Att tänka på när du investerar

När du investerar i något, exempelvis aktier, är det företagets förmodade framtida värde som avgör vad aktien är värd idag. Så om ett stort behov av hårddiskar förutspås kommer aktien för teknikföretag som tillverkar just det sannolikt gå upp.

Om du investerar i fonder är det någon annan som redan bestämt vad du ska investera i. Antingen följer fonden index, eller så placerar fondägaren fondens kapital på ett sätt som denne tycker är bäst. Du ska också tänka på att det finns fonder med både hög och låg förmodad risk, och oavsett om du köper fonder eller aktier är det inte säkert att du tjänar pengar på det.

Du borde också tänka på att kryptovalutor har konkurrenter även de. Så om du väljer att köpa bitcoin ska du tänka på att andra kryptovalutor såsom dogecoin och litecoin också finns och de vill ta marknadsandelar från bitcoin om de bara kan.

Bli först med att kommentera

Kommentera