5 fördelar med investeringssparkonto jämfört med klassiska aktie- och fondkontot

Att ta steget ut från det trygga och traditionella sparkontot till att börja spara sina pengar i andra sparformer, särskilt olika värdepapper, kan både kännas skrämmande och riskfyllt. Samtidigt kan det ge ditt sparande en rejäl skjuts framåt om du investerar rätt och undviker sparkonton som ger noll procent i ränta. Innan man börjar investera i värdepapper är det klokt att läsa på ordentligt om såväl aktier som fonder, vad man bör tänka på och hur man handlar med dessa. När man har lite mer kött på benen är det dags att starta ett konto som är avsett för denna typ av sparande och handel. Investeringssparkonto, som förkortas ISK, och aktie- och fondkonto är de två allra vanligaste kontoformerna för värdepapper. På investeringssparkonto.se finns nyttig information om just ISK men här nedan kan du läsa om kontots fem starkaste fördelar i jämförelse med ett aktie- och fondkonto.

5 fördelar med ISK

Annons:
påmind ad banner5 fördelar med investeringssparkonto jämfört med klassiska aktie- och fondkontot t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

1. Enkelt och smidigt
En av de allra största fördelarna är att ett investeringssparkonto är både enkelt att hantera och det är smidigt att snabbt sätta in och ta ut pengar. Kontot är lätt att förstå sig på varför det är särskilt populärt hos nybörjare och unga investerare på börsen. Det mesta sköter sig självt på kontot och det enda man som användare behöver göra är att bestämma sig vilka värdepapper som man vill investera i, sätt in pengar på kontot och börja handla. När man vill sälja av sitt innehav är även det lika enkelt att sälja och sedan föra över pengarna till sitt vanliga bankkonto. Kontot är lika smidigt oavsett om man väljer att spara regelbundet i ett månadssparande eller om man vill göra enstaka engångsinsättningar.

2. ISK ger äganderätt
När man handlar värdepapper via ISK blir man ägare av en aktie och står med i listan över bolagets aktieägare. Beroende på vilken typ av aktie som du äger kan du ha rätt till att använda en rösträtt på bolagsstämmorna och kan på så sätt vara med och påverka bolagets framtid.

3. Skydda pengarna med garanti
Investering via ISK gör att ens sparkapital skyddas av den statliga insättningsgarantin och ett särskilt investerarskydd under förutsättning att banken som kontot är kopplat till omfattas av dessa regler. Att säkra sina investeringar med hjälp av insättningsgaranti gör att man har rätt att få tillbaka sina pengar upp till en viss summa i händelse av att banken skulle gå i konkurs. Detta är dock inte detsamma som att få tillbaka sina pengar vid en nedgång på börsen, det är alltid en risk att investera i värdepapper som man måste vara medveten om.

4. Enkel deklaration
För den som precis har börjat investera i värdepapper kan skatteuträkningar kännas övermäktiga. Men det fina med ett ISK är att man själv inte behöver räkna ut skatten till sin deklaration. Hela kapitalet på ett investeringssparkonto beskattas istället utifrån en schablonskatt som syns på deklarationen. Man behöver alltså inte hålla koll på hur många insättningar som man har gjort, om man har gjort en vinst eller förlust, om man har sålt eller köpt. Allt sker automatiskt vilket gör att man snabbare kommer igång med sitt sparande.

5. Arvingar kan ärva
Slutligen bör det nämnas att ett kapital som finns på ett ISK tillfaller dödsboet när innehavaren avlider. Döden kan vara tråkig och svår att tänka på men det är en stor och viktig fråga. I och med att man äger sitt innehav på ett investeringssparkonto ingår det i kapitalet som ett dödsbo kan tillgodoräkna sig. Det innebär att dina arvingar även kan ärva det kapital som du har investerat i värdepapper, något som kan ge en ökad trygghet när inte kapitalet försvinner vid din bortgång.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att ett investeringssparkonto är ett tryggt och säkert sätt för den oerfarne investeraren att börja handla på börsen. Samtidigt har man möjlighet att växa i sparformen i takt med att man lär sig mer om värdepapper, aktier och fonder. Som tidigare nämnts är det alltid en risk att investera på börsen men med ett ISK minskar riskerna att förlora kapitalet helt vid en bankkonkurs samt att inte kapitalet äts upp av skatter och andra avgifter.

Bli först med att kommentera

Kommentera