5 saker du ska tänka på vid teckning av företagslån för enskild firma

företagslån för enskild firma

Oavsett om du har ett större bolag med flera hundra anställda, ett mindre aktiebolag med några få anställda eller en enskild firma där du ensam står som ansvaret för företagets ekonomi, så kan det inträffa en situation där du måste utöka företagskassan och teckna ett företagslån. Kanske behöver du göra en större investering som du inte har kapital för eller för att kunna marknadsföra din nystartade enskilda firma.

Men med ett väldigt stort utbud av företagslån som du kan välja mellan, kan det vara svårt att göra ett bra val. Som enskild firma är det inte särskilt många fysiska banker som är villiga att bevilja ett företagslån, utan istället kommer du att få leta dig igenom utbudet av alternativa företagslån.

5 punkter att ha i åtanke

Genom att ha dessa 5 punkter i åtanke kan du teckna företagslån enskild firma och helt enkelt få ett mer förmånligt avtal. Hur avbetalningen ser ut, hur hög ränta som tillkommer och vilka dolda avgifter som gömmer sig i avtalet kan nämligen skilja sig markant mellan flera olika aktörer.

Framförallt om du planerar att låna ett högre belopp kan du spara en hel del pengar om du bara tar dig tiden innan till att verkligen leta fram det bästa låneavtalet för dig och din enskilda firma.

1. Jämför olika låneavtal och lånebolag

Det allra viktigaste du tänker på innan du tecknar ett företagslån för enskild firma är att du verkligen tar dig tiden till att jämföra olika avtal på marknaden. Detta kommer inte bara spara dig en rejäl slant, utan kommer även underlätta processen och göra det för smidigt att betala tillbaka lånet enligt överenskommelse.

Vad som framförallt skiljer olika företagslån från varandra är hur avbetalningstiden ser ut, samt vilken ränta och extra avgifter som du adderas på lånet. Medan vissa lånebolag har mer förmånliga avtal och räntor på mellan 5-10%, kan detta även för vissa uppgå till flera hundra procent. Den adderade summan varje månad kommer då att vara betydligt mer än om du skulle teckna ett avtal med ett mer förmånligt lånebolag.

2. Se över dolda avgifter

Har du kikat igenom marknaden och hittat ett lån som är väldigt förmånligt, nästan för bra för att vara sant? Ja tyvärr är det nog väldigt troligt att så också är fallet. Många låneföretag väljer att addera en lägre ränta för att avtalet ska se mer förmånligt ut, men lägger sedan på dolda- eller extra avgifter som sedan kommer göra låneavtalet mer kostsamt än andra på marknaden.

Så innan du tecknar avtal så är det också viktigt att du kikar på vilka extra avgifter som bolaget lägger till. Detta kommer hjälpa dig att göra ett smart val!

3. Vilken återbetalningsplan är bäst för ditt bolag?

Fundera på hur mycket pengar du behöver låna och hur snabbt du kan betala av det. Men säkerställ att du inte är för ambitiös i dina uträkningar, ge dig hellre några extra månader för att kunna betala av det så att du inte hamnar i en lånefälle där du har svårt att betala av lånet enligt avtalet.

Det är nämligen dröjsmålsränta och avgifter för sen inbetalning som kan få lånekostnaden att stiga allra mest markant. Så var rimlig när du sätter din budget och tillåt dig att själv att betala av lånet i en mer stadig takt.

4. Låna inte mer än du behöver

En annan sak som du behöver fundera på är hur mycket du faktiskt behöver låna. Vi vet att det kan verka smart att låna lite mer än tänkt, men varför betala extra ränta för detta om det är pengar som du faktiskt ändå inte behöver. Genom att endast låna den summa som du behöver kan du pressa ner den månatliga kostnaden och få ett skräddarsytt företagslån som passar din enskilda firma bättre.

5. Gör upp en budget

Du vill inte hamna en situation där den månatliga kostnaden är mer än du faktiskt har råd med och att budgetera innan du tecknar ett avtal är därför nödvändigt. Detta gör att du kan säkerställa att du inte tar dig vatten över huvudet, men hjälper dig också att hitta ett avtal som passar dig bättre.

En stor fördel är också om du använder dig av ett lånebolag där du kan skjuta på en till två betalningar om året, ifall du skulle råka få oförutsägbara utgifter som du måste prioritera. Så om du behöver teckna ett företagslån för din enskilda firma, ha dessa fem punkter i åtanke och du kommer kunna spara både energi och en del pengar som du istället kan investera i ditt bolag!

Bli först med att kommentera

Kommentera