5 tips på hur du sparar in på dina matkostnader

Mat är en återkommande kostnad som ofta skenar iväg till alldeles för höga summor varje månad. Men faktum är att få koll på dina matkostnader är egentligen varken svårt eller tråkigt. Med lite planering i förväg kan du dra ner kostnaderna avsevärt samtidigt som du ser till att du äter både godare och nyttigare mat. Här får du 5 enkla tips för att komma igång. 

1.Planera en veckomatsedel

Det första och kanske viktigaste när det kommer till att dra ner på dina matkostnader är att planera alla måltider du ska äta under veckan. Att planera dina mål gör att du sedan kan handla precis för det du behöver och inte riskerar att köpa för mycket mat eller i sista stund beställa hämtmat. 

Gör det till en härlig stund när du letar recept online och i eventuella kokböcker du har hemma. Du kommer se att du också får till både godare och nyttigare måltider som du kan se fram emot hela veckan. Se till att dina recept inte är för långa och krångliga så att du inte när kvällen kommer varken har tid eller ork att ta dig ann middagen. Försök istället välja rätter som tar runt en halvtimme att förbereda så att det känns som en rolig aktivitet att laga mat. 

2.Storhandla 

Efter du har planerat din veckomatsedel är det också viktigt att du ser till att planera in en storhandling där du handlar allt du behöver för din vecka. Att handla en gång under veckan, enligt en välplanerad lista, gör att du inte kommer köpa på dig onödiga saker du inte behöver och som riskerar att bli dåliga innan du hinner äta dem. Varje gång du går till matbutiken får du ofta med dig en rad saker du inte behöver. Undvik detta genom att helt enkelt bara gå dit en gång i veckan. 

Ett bra sätt att storhandla är också via nätet. Då kan du snabbt och enkelt handla precis det du behöver utan att ens behöva planera in ett besök till matbutiken i din redan stressiga vecka. Kom igång redan idag genom att använda denna rabattkod som ger 200 kr rabatt hos matbutiken mat.se

3.Handla inte när du är hungrig 

Om du går till mataffären hungrig är det lätt att lockas av alla godheter och köpa på dig mer än vad du verkligen behöver för veckan. Kanske köper du till och med dig något dyrt snacks att äta i bilen på vägen hem. Både dyrt och onyttigt. Gå istället och handla efter att du har ätit så du är mätt och belåten och kan fokusera på det du ska ha och inget mer. 

4.Handla efter årstid

Ett bra tips är också att försöka följa säsongerna i hur du konsumerar mat. Dels är det mycket bättre för miljön att äta det som faktiskt finns tillgängligt på ett naturligt sätt där du lever, men det är också bra för din plånbok. De varor som är i säsong är oftast billigare att producera och därmed billigare för dig att köpa. Dessutom smakar de mycket bättre än något som har fått mogna i en container medan det transporterats över hela världen. 

5.Ta vara på dina rester 

Det sista men väldigt viktiga tipset är att du alltid ser till att ta vara på dina rester. Gör det till en vana att gå igenom ditt kylskåp så du har koll på när olika saker går ut eller håller på och bli dåliga. Var sen kreativ med vilka sätt du kan se till att dina rester räcker till ytterligare en måltid. Kan du till exempel göra en omelett på några ägg du har kvar och slänga med några grönsaker som inte gått åt? En annan bra maträtt är att göra en enkel paj. Där kan du stoppa i det mesta som behöver gå åt. Den kan bli en perfekt matlåda för lunch. 

Bli först med att kommentera

Kommentera