6 största företagen i världen

6 största företagen i världen

När det kommer till världens största företag finns det flera sätt att mäta dessa på, det kan vara från hur många anställda företaget har, vad företag har för värdering på börsen eller vad företagets omsättning är varje år. De flesta gånger räknar man dock efter vilken värdering företaget har på marknaden.

Annons:
påmind ad banner6 största företagen i världen t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

De flesta av världens största företag grundades i USA. Vi har här listat de sex största företagen i världen. Vi utsåg dessa företag efter dess värdering, men har även tagit företagens årliga omsättning i åtanke.

6. Procter & Gamble

Procter & Gamble grundades i USA år 1837 av James Gamble och William Procter. Detta företag är inriktat på dagligvaruhandel och erbjuder idag en rad olika produkter inom flera kategorier. Exempel på några av deras mer kända varumärken är Oral-B, Braun och Ariel. De finns idag tillgängliga i både USA och Europa. Det är även möjligt att stöta på deras produkter i resten av världen. Företaget har dessutom ett produktionsbolag som ligger bakom flera såpoperor. Procter & Gamble har idag cirka 100 000 anställda samt en omsättning på runt 65 miljarder dollar varje år.

5. Facebook

På femte plats kommer Facebook som anses vara ett av de riktiga startskotten för dagens sociala medier. Facebook grundades år 2004 och är enkelt förklarat en hemsida där du kan hålla kontakt med familj, vänner och bekanta. Detta är något mer än 2 miljarder människor gör över hela världen. På de senare åren har Facebook förvärvat både WhatsApp och Instagram vilket fått dem att växa ännu mer. Det gjordes även en dokumentär om Facebook och dess grundare Mark Zuckerberg. Facebook har runt 45 000 anställda, de omsätter runt 70 miljarder dollar varje år och har blivit värderad till 650 miljarder dollar.

4. Alphabet

På fjärde plats kommer det stora moderbolaget Alphabet. Det har ett flertal dotterbolag som är aktiva inom en rad olika branscher, dock det mest kända är sökmotorn Google. Alphabet har även Deepmind, vilket är ett AI-företag, Calico LLC som är ett bioteknikföretag samt Waymo vilket är ett företag som skapar självkörande bilar. Alphabet har runt 120 000 anställda och det omsätter cirka 162 miljarder varje år.

3. Amazon

Amazon är ett av världens största e-handelsföretag och det hamnar här på tredje plats. Det grundades på mitten av 1990-talet och är som sagt inriktat på detaljhandel online. För att de ska klara av sin enorma verksamhet har de runt 800 000 anställda. Det gör Amazon till en av de största arbetsgivare i USA. Till en början var Amazon endast en bokhandel på internet, men de expanderade och idag är det möjligt att köpa det mesta, från mode, leksaker och inredning till möbler och elektronik. Amazon har en årlig omsättning på cirka 280 miljarder dollar och det har värderats till runt 1591 miljarder dollar.

2. Microsoft

På andra plats kommer företaget som verkligen dominerar programvaruutvecklingen, Microsoft. Microsoft grundades 1975 och tillverkar programvaror, de tillhandahåller även licenser till programvarorna för företag och privatpersoner. Operativsystemet Microsoft Windows och Microsoft Office är två av deras mest kända produkter. Det innebär även program som Excel, Powerpoint och Word. Det arbetar runt 163 000 anställda på Microsoft och företaget har en omsättning på runt 143 miljarder dollar och är värderat till drygt 1684 miljarder dollar.

1. Apple

På första plats kommer teknikjätten Apple. Det här företaget tillverkar mjukvaror som iOS, iTunes och hårdvaror som surfplattor, mobiltelefoner och datorer. Apples produkter används idag runt hela världen av både företag och privatpersoner. Apple Inc. grundades år 1976 och har idag mer än 110 000 anställda personer. De omsätter runt 206,2 miljarder dollar varje år och har en värdering på hela 2000 miljarder dollar vilket Apple till världens största företag.

Bli först med att kommentera

Kommentera