7 spartips för att få mer pengar över varje månad

7 spartips för att få mer pengar över

Ett sparande kan dels vara en trygghet i framtiden, men också en räddare i nöden om du drabbas av oförutsedda kostnader. Men trots att ett sparande är en så viktig del av en välfungerande ekonomi är det långt ifrån alla som är motiverade till att börja spara pengar.

Lyckligtvis behöver det inte vara så svårt att komma igång som man kan tro. Och det behöver dessutom inte vara så tråkigt som det låter. Här ger vi dig sju spartips som hjälper dig att komma i gång med sparandet.

Vare sig det handlar om att spara till kontantinsats för att låna pengar till lägenhet, eller spara pengar för en buffert.

1. Ta reda på var pengarna tar vägen

Låt oss börja med ett traditionellt spartips och det är att se över dina kostnader för att ta reda på var dina pengar faktiskt hamnar. Även om detta kanske inte är den roligaste aktiviteten är det ett måste för dig som vill börja spara pengar.

Skapa gärna ett Excel-dokument där du sammanställer dina fasta och rörliga utgifter samt dina inkomster. Granska dina kontoutdrag för att se vad du faktiskt betalar för varje månad. Många av oss betalar till exempel för prenumerationer vi glömt bort och inte ens använder längre.

Kort sagt – ta reda på vad pengarna tar vägen och eliminera onödiga utgifter.

2. Samla dina lån och krediter

Om du har många smålån och krediter sedan tidigare har du säkerligen noterat att dessa utgör en stor del av dina fasta utgifter varje månad. Men det finns en bra lösning och den stavas samlingslån.

Samlingslån är helt vanliga privatlån som du använder för att lösa dina gamla lån och krediter. På så sätt kan du enkelt minska dina månadskostnader då privatlån har en betydligt lägre ränta än både snabblån och krediter. Många som samlar sina lån sparar faktiskt tusenlappar varje månad, bara i räntekostnader.

3. Inför en 30-dagarsregel

Impulsköp är förmodligen en av de största anledningarna till att du spenderar mer pengar än nödvändigt. Testa att införa en 30-dagarsregel på sånt du egentligen inte behöver.

När du ser en pryl eller ett klädesplagg du vill köpa online, ta en skärmdump och spara bilden i en mapp på din dator. Du kan också skriva ner det i mobilens anteckningar om du befinner dig i en butik.

Efter 30 dagar öppnar du mappen och ser om du fortfarande vill ha sakerna eller inte. Om du haft tid på dig att tänka igenom köpet är sannolikheten stor att du fattar ett mer rationellt köpbeslut.

4. Gör en utmaning

Ett lite roligare spartips är att skapa en utmaning. Här kommer två bra exempel på utmaningar som kan rivstarta ditt sparande. Varför inte utmana en vän eller familjemedlem?

100-dagarsutmaningen

Gör så här:

  1. Klipp ut 100 små papperslappar.
  2. Markera varje lapp med en siffra från 1 – 100.
  3. Lägg lapparna i en burk.
  4. Varje dag tar du en lapp och siffran du får motsvarar det belopp du ska du föra över på ett sparkonto. Drar du siffran 26 ska du till exempel föra över 26 kronor.

Inte nog med att det här gör sparandet lite roligare – efter 100 dagar kommer du att ha sparat över 50 000 kronor (!). Naturligtvis kan du göra kortare – eller längre – utmaningar också.

52-veckorsutmaningen

Gör så här:

  • Vecka 1 för du över 10 kronor till ditt sparkonto.
  • Vecka 2 för du över 20 kronor.
  • Fortsätt varje vecka för att avsluta med att föra över 520 kronor vecka 52.

Efter 52 veckor kommer du att ha sparat ihop över 13 000 kronor. Perfekt att ha som buffert eller semesterkassa.

5. Försök att knyta dina sparmål till något större

Ett annat bra spartips är att försöka knyta sparandet till något som faktiskt är viktigt för dig, exempelvis miljön. Genom att konsumera smartare kan du inte bara bidra till ett mer hållbart samhälle, du kan också spara en hel del pengar.


Här är några enkla spartips som gör både planet och plånbok glada:

  • Köp begagnat om du kan
  • Testa att laga det som är trasigt innan du slänger det
  • Minska din elförbrukning
  • Planera dina måltider noggrant för att minska matsvinn

6. Lär dig att syna butikerna

Det är inte ovanligt att butiker använder alla tänkbara knep för att få sina kunder att handla. En vanlig metod för att öka försäljningen är att skapa känslan av att kunden gör ett fyndl, det vill säga att den faktiskt ”sparar pengar” på att spendera pengar.

Det kan vara allt ifrån att använda stora och lysande skyltar om deras pågående rea till att erbjuda tidsbegränsade kampanjer som ”bara gäller idag”. Även den gamla hederliga ”köp 2 betala för 1” är ett effektivt sätt att locka till impulsköp.

Naturligtvis kan erbjudanden och rabatter vara ett bra sätt att spara pengar också, men bara om du faktiskt behöver det du planerar att köpa. Om inte bör du försöka lära dig att inte påverkas av kampanjer.

7.Fundera över vad som är viktigt

Slutligen – fundera över vad som faktiskt är viktigt för dig att spendera pengar på. Många av oss spenderar pengar blint utan att tänka igenom vad det är vi faktiskt köper. Försök istället att reflektera över dina inköp och fråga dig själv om du verkligen behöver köpa det här nu eller om pengarna kan vara av bättre nytta längre fram.

Vi hoppas att dessa spartips kan hjälpa dig att komma igång med sparandet!