Aktier eller fonder – vad är bäst för mig?

Aktier eller fonder – vad är bäst för mig?

När det kommer till att spara och investera dina pengar är det inte alltid lätt att veta vilken väg som är bäst att gå, då du kan spara och investera pengar på olika sätt. Att investera i fonder eller aktier är två sätt att få dina pengar att växa under en längre sikt. Men vilket sätt är det bästa du kan investera i för just dig – fonder eller aktier?

För att du ska kunna förstå om det är fonder eller aktier som är bäst för dig måste du först förstå skillnaden mellan dessa två. Den stora skillnaden mellan fonder och aktier är att en fond är en samling av värdepapper, medan en aktie betyder att du har en ägarandel i ett företag. Både fonder och aktier kommer därför självklart med både fördelar och nackdelar.

För att göra valet enklare för dig har vi därför satt samman denna mini-guide för att ge en bättre förståelse när det är klokast att investera i vad.

Vad är aktier?

För att förklara att köpa aktier på ett så enkelt sätt som möjligt, betyder det helt enkelt att du investerar i ett företag och får därför en ägarandel i det specifika bolaget. Du kan köpa aktier i både stora och små företag. Aktier är en långvarig investering, men i en marknad som ständigt går upp och ner. Därför är investering i aktier även ett risktagande.

Ett tips för nybörjare är att välja att investera i företag som du känner till, och som du känner dig säker med. När du köper en aktie har du trots allt en ägarandel i företaget. Du kan enbart köpa aktier inom ett företag som är ett aktiebolag. Det behöver även vara registrerat på en börs eller en annan handelsplattform. När du äger en aktie i ett företag kan du ta del av utdelningarna som företaget gör. För denna form av sparande är det dock viktigt att du gör ordentliga efterforskningar av företaget innan du börjar investera.

Fördelar med aktier

 • Det finns mycket information kring hur börsen fungerar
 • Ingen förvaltningsavgift
 • Du har full kontroll på eventuella utdelningar
 • Finns chans att investera i mindre företag

Nackdelar med aktier

 • Är oftast mer riskfullt än investering i fonder
 • Tar tid att bli en bra investerare
 • Kan vara rörigt att förstå hur marknaden fungerar

Vad är fonder?

Fonder skiljer sig lite grann från aktier, då det istället är ett paket av aktier som du köper och ibland även räntor. Idag är den vanligaste formen av fonder en aktiefond, vilket innebär ägandeandel i olika bolag men inga ränteplaceringar i fonden. En fond måste som minst innehålla 16 olika aktier, men många gånger är det ofta mer än detta. Fonder passar utmärkt för de som vill låta sina pengar växa utan större ansträngning och du kan därmed låta pengarna ligga kvar i fonden även under eventuella nedgångar.

Förutom en aktiefond finns det också en blandfond och en räntefond. En blandfond är som namnet föreslår en blandning med både aktier och fonder, medan en räntefond innehåller ränteplaceringar. Genom att investera I fonder istället för aktier behöver du inte ha expertkunskap kring hur marknaden fungerar, som det i många fall kan behövas med investering i enskilda aktier.

Fördelar med fonder

 • Är inte lika svårt att lära sig som aktier
 • Du kan investera mindre kapital
 • Bra för långsiktigt sparande
 • Automatisk riskspridning

Nackdelar med fonder

 • Svårt att investera i mindre bolag
 • Du kan inte bestämma över eventuell utdelning
 • Höga kostnader

Vanliga frågor om aktier och fonder:

Vad borde jag tänka på när jag investerar i fonder eller aktier?

Innan du börjar investera i aktier eller fonder är det viktigt att du läser på noga hur marknaden ser ut och vilken typ av sparande som passar din livssituation bäst. Har du mycket fritid och ett intresse för börsmarknaden kan aktier i regel ge dig en hög utdelning, medan fonder är bättre för den som inte är lika insatt och vill få pengarna att växa utan ansträngning även under eventuella nedgångar.

Finns det några risker med att investera i fonder eller aktier?

Ja, det tillkommer alltid risker vid investering av både fonder och aktier. Att hålla koll på marknaden är därför viktigt. Men var heller inte alltför orolig om en aktie eller fond går ner i värde. Detta ändras ständigt beroende på hög – och lågkonjunktur.

Hur mycket borde jag investera?

När du börjar investera är det viktigt att du inte investerar pengar som du inte har eller kommer ha råd med. Gör därför upp en klar budget för dina framtida investeringar.

Sammanfattning

 

Vilket som är bäst – fonder eller aktier är något som är högst personligt. Du behöver heller inte välja mellan den ena eller andra, utan det går att kombinera både aktier och fonder. För aktier och fonder är det viktigt att du alltid gör gedigna efterforskningar innan du börjar investera. Det finns aldrig några garantier. Som nybörjare är det också rekommenderat att du öppnar ett investeringskonto på exempelvis Avanza eller SAVR. För aktier kan det vara mest fördelaktigt att välja Avanza, medan SAVR lämpar sig bäst för fonder.

Att investera är något som kan vara väldigt kul och spänningsväckande, men det är viktigt att alltid vara förstådd på att det kommer med risker. När du investerar i både aktier och fonder kan du få dina pengar att växa, men eventuella nedgångar på börsen kan även ge dig förluster.

Du kan enkelt komma igång med att köpa aktier och fonder. Många hemsidor erbjuder fullständiga guider för nybörjare som inte tidigare har gjort investeringar varken i fonder eller aktier.

Bli först med att kommentera

Kommentera