Allt fler svenskar lånar pengar

Allt fler svenskar lånar pengar

I tuffa ekonomiska tider som dessa så ökar även svenskarnas lånande. Statistik som SCB kom med i slutet av 2020 visar att lånen för svenska hushåll nästan låg på 4 400 miljarder under oktober månad, vilket innebär en ökning med 5,3% från oktober 2019.

Annons:
påmind ad bannerAllt fler svenskar lånar pengar t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Bostadslånen stod för hela 82 % av samtliga lån till de svenska hushållen under oktober 2020, en ökning med 5,5 % från oktober 2019. Även lånen utan säkerhet, privatlånen, ökade under oktober 2020 i jämförelse med hur det såg under samma period 2019, ökningen var 6,2%. Ny statistik för det första halvåret under 2021 låter vänta på sig ett tag till men det är att förvänta att statistiken kommer att ha ökat ytterligare i jämförelse med samma period från 2020.

Färre svenska hushåll klarar oväntade utgifter

Ytterligare statistik från SCB kom också under hösten 2020 som visade att det blir allt vanligare att de svenska hushållen får svårt att klara av oförutsedda utgifter.

1 av 5 svenskar klarar inte av en oförutsedd utgift på 12 000 kronor. 1 av 4 fyra svenskar i åldern 25–34 år skulle inte klara av denna plötsliga kostnad. Allra sämst klarar de som är födda utanför Europa av dessa oförutsedda utgifter, 6 av 10 närmare bestämt.

För många som får hastiga utgifter utan att kunna ha pengar sparade att betala dessa med så kan det många gånger bli aktuellt att ansöka om att ta ett snabblån. När ingen annan väg finns att tillgå så kan även ett fördelaktigt snabblån hjälpa vid en akut ekonomisk situation.

Idag så finns numera även mängder av olika långivare på den svenska lånemarknaden, något som också skapar en hård konkurrens bland långivarna samtidigt som det också kan vara svårt för kunderna att välja rätt långivare.

Här är det alltid rekommenderat att ta sin tid att jämföra långivare och deras krav och villkor för lånen innan man skickar in sin ansökan. Att jämföra lån på förhand kan faktiskt göra att man kan spara flera tusen kronor om året genom att man väljer det lån som är fördelaktigast för den egna plånboken samtidigt som man heller inte riskerar att ansöka hos en långivare vars krav man inte uppfyller.

Gör upp en budget över hushållets privatekonomi

Har man beslutat sig för att man verkligen behöver låna pengar så är det alltid bra att börja med att göra upp en budget över sina inkomster och utgifter.

Om budgeten visar att det finns en marginal för att ansöka om ett snabblån så gäller det sedan att hitta ett lån som passar en bäst. Skulle budgeten däremot visa att det inte finns en marginal för ett lån, ja då är det också bättre att vänta tills dess att ens privatekonomi ser ljusare ut.

När man ser över sin budget så är det också bra att fundera på vad man själv kan göra för att dels öka sina månadsinkomster precis som man även bör se över vad man kan göra för att minska på hushållets utgifter varje månad.

Bli först med att kommentera

Kommentera