Amortera ner sina lån eller inte – hur ska man tänka?

Amortera ner sina lån eller inte

Amortera ner sina lån eller inte – Att vi lånar mer och mer pengar i Sverige och världen idag är numera ett välkänt faktum, ofta pratar man om de som hamnar i problem eller skuldfällor på grund av att man lånar pengar för att konsumera men det finns andra typer av lån som är lite mer ”hälsosamma” för ens privatekonomi. Dessa lån är oftast kopplade till ett värde som i lånesammanhang brukar kallas för säkerhet. Exempelvis om man köper en bil eller ett hus med hjälp av ett lån så garanterar värdet på huset eller bilen att är god för de pengarna man har lånat. Vanligtvis behöver man betala en summa av lånet kontakt när man tar sitt lån, det brukar kallas för kontantinsats och om det gäller ett bostadslån handlar det om 15 % av det totala värdet för bostaden.

Att amortera på sina bostadslån, vilken taktik är bäst?

Annons:
påmind ad bannerAmortera ner sina lån eller inte - hur ska man tänka? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

När man har ett lån så hör det ju till att man betalar tillbaka beloppet, det ingår ju i själva grunddefinitionen av ett lån. När man lånar pengar så betalar man ränta på det kvarvarande lånebeloppet och tillsammans med räntan brukar man baka ihop kostnaden för amortering till en bankkostnad. Även om man kallar det för kostnad så är amortering egentligen snarare att betrakta som ett sparande. Det är nämligen så att en bostad som har ett visst värde generellt sett ökar i värde samtidigt som skulden minskas vilket resulterar i att ens totala tillgångar ökar mer i värde än själva värdeökningen i sig.

Det finns lite olika sätt att tänka kring amortering och om man ska amortera precis så mycket som krävs eller om man ska amortera mer än det beloppet för att minska sitt skuldsaldo. När räntan är låg så brukar många prata om att det är bättre att investera sin överlikviditet i fonder eller aktier istället för att betala av sina lån eftersom man oftast har bättre avkastning på börsen än vad man sparar in på att betala mindre ränta genom minskade lån. Det är inte heller helt ovanligt att en del personer känner sig tyngda av att ha ett större lån och därför väljer att amortera mer än vad de behöver. Det kallas för extraamortering och i det fall man har ett bundet lån så är det standard att man blir belagd med en extra avgift.

Att avstå helt från att amortera, går det?

Det hör inte till vanligheterna att man kan välja att amortera eller inte, det regleras med något som kallas för amorteringsreglerna. Har man ett lån med belåningsgrad på över 70 % så amorterar man 2 % per år. För en belåningsgrad på mellan 50 % och 70 % så amorterar man 1 % per år. Om man lyckats bra med sin bostadsaffär eller helt enkelt har valt att bara låna 50 % (eller mindre) av bostadens värde så kan man välja att inte amortera på sina lån alls. Om det är bra eller inte att amortera på sitt lån är individuellt, om man som tidigare nämnt investerar överlikviditet i andra tillgångar så kan amortering snarare ses som en nackdel eftersom du då minskar ditt investerade kapital.

Om man har ett stort lån men det är relativt litet i relation till säkerhetens värde så kan det ändå vara en god idé att amortera för att minska sina löpande bankkostnader. Alltså: om man köper ett boende till ett värde av 10 miljoner kronor och har lånat 50 % (motsvarande 5 miljoner kronor) så har man en räntekostnad per år på 75 000 kronor. Amorterar man där efter sitt lån med 100 000 kronor per år så kommer räntekostnaden också att minska exponentiellt år efter år med ungefär 1 500 kronor.

Sammanfattningsvis är det generellt bra att amortera sina lån men om man har mycket överlikviditet kan det vara klokt att investera den i andra tillgångar för att maximera sin avkastning.

Bli först med att kommentera

Kommentera