
Andrahandsuthyrning – Om du hyr en fastighet som du planerar att uppgradera dig ifrån, men ändå inte vill göra dig av med fastigheten så finns det flera alternativ till uthyrning. Andrahandsuthyrning tillhör då det absolut vanligaste är förekommer framförallt i lite större städer där utbudet av förstahandskontrakt är hög. Men vilka fördelar ger detta och vad ska man tänka på om man väljer att hyra ut sitt boende i andrahand?
När kan hyra ut i andrahand?
Sverige har ganska stränga regler för vad som gäller vid uthyrning i andrahand. Det är viktigt att du följer både svenska lagar och krav från Hyresgästföreningen, för att du inte ska riskera att förlora kontraktet på lägenheten.
Om du är osäker på vad som gäller är det alltid bättre att du pratar med någon av dessa för att säkerställa att du följer de regler som råder. Du vill heller inte riskera att den personen som du hyr ut lägenheten till, behöver flytta för att du förlorar förstahandskontraktet. Så vad gäller då för att kunna hyra ut i andrahand?
Äger du eller hyr fastigheten?
Det är lite olika regler som gäller beroende på om du äger bostaden eller planerar att hyra ut en lägenhet som du hyr i förstahand. Vad som gäller kan även skilja sig lite på vart du är bosatt och hur din hyresvärd uppfattar dig som hyresgäst. Har du till exempel betalat hyran sent vid flera tillfällen, är det till exempel stor risk att du blir nekad till att hyra ut i andrahand.
Både när du äger lägenheten eller hyr så måste antingen Hyresföreningen eller Hyresnämnden ge dig tillåtelse. Att försöka smussla med detta och inte ge dem information om dina planer för uthyrning av bostaden är därför inte någon bra idé.
Första steget är att fråga din förening och styrelsen där för att på ett godkännande eller nekande av din ansökan. Vid godkännande kan du fortsätta med processen som vanligt, men om du får ett nekande kan du vända dig till Hyresnämnden för att få din ansökan beprövad på nytt.
Både när föreningen och Hyresnämnden kikar på din ansökan så kommer de att ha några särskilda kriterier i beaktning. Bland annat måste du ha ett sakligt skäl för att kunna hyra ut bostaden i andrahand. Detta kan till exempel vara att du inte vill sälja på grund av att bostadsmarknaden är i obalans, eller att du har framtida planer på att flytta in i bostaden vid ett senare skede.
Varför är det stränga regler när det kommer till uthyrning i andrahand?
Anledningen till att reglerna för uthyrning i andrahand är så stränga i Sverige är menat att vara för ett skyddande syfte. Dels vill man skydda bostadsmarknaden och försvåra det för personer att göra en vinst på sin investering av fastigheter, men också för att förhindra att en person är skriven på flera olika lägenheter samtidigt som man sedan hyr ut.
Framförallt i större städer kan detta nämligen skapa problem. Så om du är lite arg över att din hyresförening har sagt nej till din ansökan eftersom du inte har ett rimligt skäl att stå kvar på hyreskontraktet, så är det vanligtvis en ganska rättvis bedömning, även fast detta såklart även kan beprövas på nytt.
Kan man göra en vinst på uthyrning i andrahand?
Sedan vill man också undvika risken för att priserna för bostäder skenar iväg och detta är varför det också finns väldigt tydliga regler för hur mycket kan man kan hyra ut sin lägenhet för. Som uthyrare får man endast ta ut en skälig hyra, det vill säga beloppet av lägenhetens driftkostnader och kapitalkostnader.
Om man tar ut en för hög hyra så kan man bli återbetalningsskyldig, så det är alltid viktigt att dubbelkolla så man inte tar ut en för hög summa när man hyr ut i andrahand.
Bli först med att kommentera