Är det dags för en övervakningskamera?

Är det dags att skaffa övervakningskamera?

Inlägget görs i samarbete med Prylstaden.se

Annons:
påmind ad bannerÄr det dags för en övervakningskamera? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Vi vill alla bo i en trygg värld. Men sanningen är att fler och fler väljer att installera en övervakningskamera. Vare sig det handlar om rädsla över inbrott eller busringningar på dörren, känner många att kamerabevakning kan ge en mer kontroll. Har du funderat på att köpa en övervakningskamera? Då finns det ett par saker du kan vilja ha koll på. Här ger vi dig 5 saker att tänka på inför inskaffandet av en övervakningskamera.

1. Förebygg inbrott med kamera och skylt

En positiv följd av att ha en övervakningskamera kan vara att den potentiellt har en förebyggande effekt. Det är sannolikt att inbrottstjuvar tänker sig för när de ser en kamera. Kamerabevakning kan på så sätt ha en brottsförebyggande effekt. Om du vill göra bevakningen ännu tydligare, är det därför en god idé att sätta upp en skylt. En klassisk skylt om övervakning kan vara det som skrämmer bort brottslingen.

2. Välj kamera utefter behov

Det finns numera massvis med typer av övervakningskameror. Det finns IP kameror (nätverkskameror), som tillåter dig att övervaka från din mobil. Titthålskameror är trådlösa och diskreta dörrögon låter dig enkelt se vem som ringer på dörren. Det finns barnsäkerhetskameror och det finns fullutrustade övervakningssystem. Fundera därför över vad just du behöver och vilken sorts kamera som passar dessa behov bäst.

3. Vad får du övervaka?

Innan du installerar en övervakningskamera är det viktigt att ha koll på vad du får övervaka eller filma. I Sverige är privat kamerabevakning undantaget från kamerabevakningslagen och dataskyddsförordningen. Detta kallas privatundantaget. Det betyder att du har rätt att kamerabevaka din egen bostad och tomt. Men du får inte bevaka utanför din tomt. Som ett exempel, får inte din granne rikta kameran mot ditt hus och bevaka din tomt. Du får exempelvis inte heller rikta kameran mot en allmän väg.

4. Jobbar du hemifrån?

Privatundantaget vi nämnde ovan kan kompliceras om du arbetar hemifrån. Sånt som faller utanför den privaträttsliga sfären eller inom ramen för näringsverksamhet omfattas inte av privatundantaget. Om du jobbar hemifrån kan det därför vara en bra idé att kolla upp exakt vad som gäller för just dina omständigheter.

5. Vilka egenskaper är viktiga?

Du kanske redan valt vilken typ av övervakningskamera du behöver. Men vilken modell ska du välja? Här är ett par egenskaper att prioritera.

Bildkvalitet – Den viktigaste funktionen hos en övervakningskamera är naturligtvis bildkvaliteten. Beroende på dina behov kanske du inte behöver ha den mest imponerande upplösningen, men om du vill kunna se ansikten och registreringsskyltar bör du ha antal pixlar i åtanke.

Tålighet – Om kameran kommer att installeras utomhus kommer den behöva klara av en hel del. Den ska vara i drift 24/7, och måste alltså kunna tåla väder och vind. Planera in livslängden i priset och investera i en utomhuskamera som kommer hålla länge. Vi hoppas att dessa punkter hjälpte och att du känner att du har lite mer koll inför valet av övervakningskamera!

Bli först med att kommentera

Kommentera