Att klara högskoleprovet

Att klara högskoleprovet

Inlägget görs i samarbete med Högskoleprovguiden

Annons:
påmind ad bannerAtt klara högskoleprovet t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Högskoleprovet börjar närma sig och det är dags att börja planera in studierna och vad du bör träna lite extra på, för att kunna gå därifrån med ett bättre resultat som gör att du kan komma in på din valda utbildning. Men hur pluggar man bäst för att klara högskoleprovet? De flesta prov är uppbyggda på liknande sätt, vilket ger dig lite ledtrådar för att du ska få ett hum om vad provet ska bestå av.

Men oroa dig inte, det finns mycket hjälp att få och vi kommer att lista några knep som du kan ta användning av för att lyckas bättre.

När anordnas högskoleprovet?

Provet anordnas vanligtvis två gånger per år, där du även har möjlighet att utföra provet utomlands. Vem som helst kan skriva högskoleprovet och anmäla sig, där en avgift på 450 kronor tas ut vid varje anmälningstillfälle. En stor fördel med högskoleprovet är att du kan skriva det hur många gånger du vill, där ditt bästa resultat är det som räknas. Provet är sedan giltigt i åtta år.

Vart kan man skriva högskoleprovet?

Provet kan skrivas i de flesta största städer i Sverige och även i flera utländska städer som bland annat London. Det är viktigt att du anmäler dig i tid och du har fram till två veckor innan provdagen på dig att anmäla dig själv och betala anmälningsavgiften. Anmälan öppnar vanligtvis flera månader innan provdagen, så för att säkerställa att du får en plats är det alltid en fördel att vara ute i god tid.

Hur är högskoleprovet uppdelat?

För att du ska kunna plugga till högskoleprovet är det viktigt att du har en god förståelse över hur provet är uppdelat och vilka moment som det består av. Alla högskoleprov är uppdelat på samma sätt och består av 160 uppgifter som är fördelat på åtta delprov och två olika typer av pass.

Högskoleprovet påbörjas med ett verbalt provpass i fyra delar som innehåller uppgifter som testar din ordförståelse, svenska läsförståelse, meningskomplettering och din engelska läsförståelse. Därefter sker ett kvantitativt provpass som även det består av fyra delar. Här testas din matematiska problemlösning, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang och en del där du måste läsa av diagram, tabeller och kartor.

Vad ska man tänka på när man pluggar till högskoleprovet?

Ett smart sätt att få en tydlig bild över hur högskoleprovet är uppbyggt är att gå igenom tidigare högskoleprov. Dessa kan du hitta på flera hemsidor som bland annat HPguiden.se. Du kan där ladda ner testen och gå igenom uppgifterna för att kunna se vad du behöver träna lite extra på och om det är den verbala eller kvantitativa delen som är mer av en utmaning.

Börja plugga i god tid

Att skjuta på studierna är ingenting som vi rekommenderar och även fast du kommer direkt ifrån en längre utbildning, kommer det fortfarande finnas moment i högskoleprovet som du kommer att finna svåra. Så börja plugga i god tid och dela upp dina pluggtillfällen för att kunna täcka upp samtliga åtta delar i högskoleprovet. Lycka till!

Bli först med att kommentera

Kommentera