Avanza vs Nordnet 2021, vilken ska man välja?

Avanza vs Nordnet

Avanza vs Nordnet 2021 – Med en marknad som ständigt växer och ett utbud av aktiemäklare online som även det stiger, kan det vara svårt att veta vad man ska använda och vilken aktiemäklare som är mer förmånlig. I denna artikel kommer vi att jämföra marknadens kanske två allra största aktiemäklare online, Avanza och Nordnet.

Annons:
påmind ad bannerAvanza vs Nordnet 2021, vilken ska man välja? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Så vad skiljer sig egentligen mellan dessa två aktörer? Både Avanza och Nordnet inriktar sig till både nybörjare och personer som har mer erfarenhet av trading. De erbjuder även olika tjänster och kategorier, samt liknande tjänster vilket är anledningen till att de oftast jämförs med varandra.

I denna artikel kommer vi att fokusera på att jämföra några av deras mest populära tjänster, samt hur deras mäklaravgifter ser ut. Detta för att du ska få en tydligare bild över de både aktiemäklarna, för att i sin tur kunna välja det bolag som faller dig i smaken.

Vilka tjänster erbjuder de olika aktiemäklarna?

Som aktiemäklare är Nordnet och Avanza väldigt snarlikt uppbyggda. De inriktar sig på att erbjuda flera olika tjänster som rör fonder, aktier och investeringar i olika former. Deras tjänster är långsiktiga och aktiva, för ett långvarigt sparande. På båda bolagen kan du öppna upp investeringskonton, ISK och handla med aktier och fonder.

När vi har jämfört avgifterna och utbudet av aktier och fonder mellan de båda aktiemäklarna, är det egentligen ingenting som sticker ut från mängden. De har väldigt lika avgifter och både Avanza och Nordnet erbjuder även sina egna Indexfonder.

Design och applikationer

Den största skillnaden som vi märker av är designen på deras olika applikationer. Hur plattformen används och hur du säljer och köper, ser lite olika ut mellan de olika aktiemäklarna. Det gäller alltså för dig att jämföra de olika alternativen och välja den aktör som du gillar mest utseendemässigt.

För att appen ska vara enkel att använda och för att du ska få en god överblick över dina investeringar, är det viktigt att du enkelt kan bläddra mellan de olika funktionerna och att du finner dess design enkel att förstå sig på och använda. Detta är någonting som du måste fundera på, utöver vilka typer av aktier, fonder eller investeringar som du vill göra.

Både Avanza och Nordnet använder sig av samma typ av handel, där du kan använda aktiemäklarens tjänster både från datorn och mobilen. Aktiehandeln är dessutom näst intill identisk mellan de olika aktörerna.

ISK-konton, vilket är bäst?

Vad gäller ISK-konton, kan du välja detta både på Avanza och Nordnet. De skiljer sig dock lite från varandra och består av lite olika mäklaravgifter, vilket vi ska kika lite närmare på här.

ISK är en typ av investeringskonto, som de flesta banker och aktiemäklare erbjuder sina kunder. Du kan själv välja vilket typ av sparande du vill ha på ditt ISK-konto och betalar sedan en årlig schablonskatt på sparandet.

ISK på Avanza

Avanzas ISK har länge varit ett av marknadens mest populära val. Det har även röstats fram som marknadens bästa ISK. Anledningen till detta beror framförallt på att du inte behöver betala några avgifter och kontot är väldigt smidigt att öppna upp. Om du handlar för mindre än 50 000 kronor, kan du dessutom handla gratis.

En annan stor fördel är att det är helt gratis att flytta ditt redan innehavda ISK till Avanza. Med ett stort utbud av fonder och aktier att välja mellan, är det helt enkelt inte så konstigt att populariteten för Avanzas ISK är stor. Om du planerar att satsa på ISK, är Avanza därför ett mycket bra och säkert val.

ISK på Nordnet

Även Nordnets ISK är mycket bra och då framförallt om du planerar att handla för lite större summor. Nordnet tar inte ut någon avgift om du handlar under 80 000 kronor, vilket skiljer sig en aning från Avanzas riktlinjer. Nordnet tar heller inte ut någon avgift för administrering eller hantering av ditt ISK.

Om man jämför Nordnets och Avanzas ISK, så är de näst intill identiska. Så för att du ska kunna göra det bästa valet bör du kika igenom deras utbud av aktier och fonder, samt ta en titt på vilken design som du föredrar.

Hur ser prisskillnaden ut?

När man jämför olika aktiemäklare måste man även jämföra prisskillnaden mellan de olika aktiemäklarna. Avanza och Nordnet, har med sina plattformar pressat ner courtage-avgiften för aktiehandel på den svenska marknaden. Detta gör handeln mer förmånlig för dig som kund, samt innebär att du kan skräddarsy avgiften beroende på hur stora pengar du handlar för.

Prisskillnaden är väldigt minimal, mellan de flesta av aktiemäklarna online. Detsamma gäller för Avanza och Nordnet och kommer därför inte att ha en särskilt stor betydelse för dig som handlar för mindre summor. Men om du planerar att investera större pengar, kan en mindre skillnad i avgifter trots allt vara en anmärkningsvärd skillnad i det långa loppet. Så gör ett val som passar dig.

Så vad ska man välja?

Beroende på hur du planerar att använda aktiemäklaren, kommer svaret att skilja sig en aning. Avanza är helt klart det bästa valet för dig som letar efter en aktiemäklare, med tjänster som är väldigt enkla att använda. Hemsidan och applikationen är enkel att förstå sig på, oavsett tidigare erfarenhet, vilket innebär att vi rekommenderar Avanza lite extra för dig som precis börjat spara i fonder eller aktier.

Nordnet har också flera fördelar och har väldigt liknande tjänster till Avanza. Designen på deras hemsida ser lite annorlunda ut, men är fortfarande i stor framkant i jämförelse med de större bankerna. Så gör ett val som baseras på din erfarenhet, hur mycket du planerar att investera och även vilka typer av aktier och fonder du vill satsa på.

Tack för att du har läst och hoppas du kan välja rätt mellan Avanza vs Nordnet

Bli först med att kommentera

Kommentera