Bankaktier på svenska börsen

Bankaktier på svenska börsen

Det finns väldigt många olika investeringsmöjligheter som du kan göra. En del investerar i råvaror, krypto eller bankaktier som vi ska prata lite mer om i denna artikel.

Annons:
påmind ad bannerBankaktier på svenska börsen t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att investera i just banker som Swedbank eller Nordnet har längre varit populärt, då många har den uppfattningen att om banker kan plocka ut miljonvinster så måste en investering i deras aktier vara det absolut mest säkra och lönsam, tyvärr är detta inte alltid fallet. Vissa bankaktier har gett väldigt hög avkastning de senaste 5 åren, men det finns också flera som inte har gjort särskilt bra ifrån sig.

Så vilka fördelar får du av att investera i bankaktier på svenska börsen och vad ska man tänka på när man investerar?

Vad är bankaktier?

När man investerar i bankaktier så investerar man i den bank man väljer, då till exempel Swedbank eller Nordnet. Beroende på hur bra det går för banken och lite andra invägda faktorer kommer värdet på aktien att stiga eller sänkas i värde. Vad som är värt att ha i åtanke när man handlar med bankaktier är att värdet också styrs markant av det rådande politiska läget i landet, vilket gör att denna investering skiljer sig från andra typer av aktier på marknaden.

Är bankaktier en säker investering?

Banksektorn begränsas tyvärr av ganska kraftiga regleringar, vilket kommer att påverka hur bra eller dåligt aktien går. Detta beror på att just bankerna påverkas mycket av tidigare inträffade händelser vad gäller penningtvätt och mutor. Regleringen har helt enkelt införts för att skydda både bankerna, men också du som har investerat i bankaktier.

Om man kikar på resultaten från de senaste åren på några av de största svenska bankaktierna som Swedbank, Handelsbanken, Nordnet och SEB A så ser trenden inte särskilt ljus ut. Undantaget är Avanza där värdet på aktien har stigit med hela 130,8 % de senaste 5 åren. Ser man på de flesta andra svenska bankaktier så har istället aktievärdet sjunkit ganska kraftigt, dock med en viss förbättring framförallt det senaste året.

Vad styr värdet på bankaktier?

Det är flera saker har haft avgörande betydelse för värdet på aktier det senaste året. Bankindexet har till exempel sjunkit med 28% det senaste tre åren på Stockholmsbörsen, vilket har bidragit enormt tillsammans med en lägre ränta och en ganska mättad svensk marknad.

Bankerna får sin främsta inkomst från bolån, så om bostadsmarknaden är lite svajig eller mättad så kommer detta att påverka bankerna enormt. Om försäljningarna blir lägre, om räntan sänks och huspriserna sjunker så hamnar man i en situation som vi befinner oss i nu. Värdet på bankaktier går ner. Men att investera i bankaktier när värdet ligger lågt kommer då också ge dig fördelar när värdet väl stiger.

Anledningen till att Avanza har ökat så kraftigt är framförallt på grund av digitaliseringen. Allt fler personer vill ha en enkel åtkomst till sina konton och Avanza är därmed ett perfekt val. Så om du vill göra ett mer säkert val så bör du kika på en onlinebank som just Avanza eller liknande. Jämför olika aktier och gör ett val som passar dig!

Bli först med att kommentera

Kommentera