Bäst bolån – hitta bästa sättet att finansiera ditt boende

Bäst bolån – Ett mer förmånligt låneavtal!

Om du ska köpa en bostad så kommer du sannerligen att behöva ge dig in i djungeln av bolån som det finns på marknaden. Men för att du ska kunna göra ett bättre val krävs det att du besitter kunskap och ger tiden till att faktiskt jämföra olika låneavtal med varandra, för att du sedan ska kunna teckna det bästa bolånet som är mer förmånligt för dig.

Men hur får man ett bolån och vad ska man tänka på när man tecknar avtalet? Allt detta ska vi kika lite närmare på, samtidigt som vi listar lite olika bolån som du kan välja mellan.

Vart kan man ta ett bolån?

Det är vanligtvis till en klassisk storbank som man ansöker om bolån. De erbjuder nämligen de allra bästa återbetalningskraven och har lägst ränta till skillnad från andra online baserade banker, där räntan och kraven vanligtvis är ganska mycket högre.

Anledningen till att det är mer förmånligt att ta ett bolån med till exempel Nordea eller Swedbank, beror på att de har högre krav på dig som lånar och att det krävs att du uppfyller vissa kriterier för att du sedan ska kunna få ett lånelöfte.

Vad innebär lånelöfte?

Lånelöfte kallas det förhandsbesked som en bank kan ge innan man till exempel budar på ett hus eller lägenhet. Många mäklare kräver nämligen att man har ett lånelöfte innan man kan gå med i en budgivning.

Så om du är intresserad av att köpa någonting större så kommer det vara värt att fråga din bank innan, för att undersöka hur mycket du kan låna och vilket typ av lånelöfte du kan få. Du kan då ge dig in i en budgivning och vara säker på att du faktiskt får ett lån om du skulle lyckas lägga det högsta budet.

Hur mycket kan man låna till när man köper en bostad?

Den kanske allra vanligaste frågan när man kontaktar en bank är hur mycket man faktiskt har rätt att låna och hur stor del man måste lägga i en kontantinsats. Här finns det vissa regler och krav som din bank kommer att sätta och som visar hur mycket du har rätt att låna.

Vid köp av bostad kan du låna upp till 85% av värdet på huset, resten (15%) måste du alltså själv kunna lägga ut som en kontantinsats.

Men det tillkommer också vissa krav för att banken ska kunna ge dig ett lånelöfte och hur mycket du tjänar och hur din anställning ser ut kommer här att ha avgörande betydelse för hur mycket pengar banken är villig att låna ut och även vilken typ av ränta som kommer att erbjudas.

Hur får man det bästa bolånet?

För att kunna få det allra bästa bolånet så kommer som sagt din inkomst och ekonomiska situation att spela in. Men dessutom kommer bolånet som erbjuds att se lite olika ut beroende på vilken bank som du väljer. Här gäller det därför att du är smart och jämför vad olika banker kan erbjuda och kanske kommer du därmed att ha möjlighet att förhandla dig till en bättre ränta, om du har underlag för vad andra banker kan erbjuda när du besöker den bank som gärna vill ha bolånet hos.

Summan av kardemumman är alltså att det krävs lite energi och tid från din sida för att du ska kunna få det allra bästa bolånet. Men var heller inte rädd för att stå på dig och försök att förhandla med banken så gott du kan och detta kan resultera i att du får betydligt bättre villkor!

Bli först med att kommentera

Kommentera