Bästa direktavkastningen inför säsongen 2021

Bästa direktavkastningen inför säsongen

När det kommer till direktavkastning så var 2020 ett speciellt år där många aktieägare fick se sina börsnoterade bolag dra tillbaka sin utdelning för året. Detta på grund av finansinspektionens rekommendationer när det kommer till utdelning under corona-pandemin när ett bolag fått statligt stöd. 

Annons:
påmind ad bannerBästa direktavkastningen inför säsongen 2021 t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Med det sagt så är det nu nya rekommendationer som gäller. Som det ser ut nu tillåter finansinspektionen en utdelning på upp till 25% av bolagets vinst. Detta har många bolag tagit fasta på och passar även iom med detta på att dela ut en del av vinsten från föregående år till sina aktieägare och vem som har bästa direktavkastningen för säsongen, ska vi titta på nu.

Vad innebär direktavkastning

Till att börja med så tittar vi lite kort på vad direktavkastning är. Direktavkastning är ett mått i procent som talar om hur stor utdelningen är i förhållande till kursen i en aktie, dvs hur stor andel du får tillbaka varje år.

Formel direktavkastning

Utdelning / aktiekurs = direktavkastning

Ex. En aktie har en utdelning på 5 kr och aktiekursen står vid tidpunkten för utdelning i 200 kr. Detta blir då 5/200=0.025 = 2.5%. Aktien har en direktavkastning på 2.5%.

Hur fungerar direktavkastning

Direktavkastning kan jämföras med räntan på ett bankkonto. Här letar man oftast efter det sparkontot med högst årlig ränta för att ge ens pengar störst chans att växa där dom ligger. Direktavkastning fungerar lite på samma sätt kan man säga. Här får du tillbaka den angivna procentandelen i kronor baserat på aktiekursen det året.

Som man ser i exemplet ovan så spelar utdelningen i kronor i en aktie stor roll när du räknar ut en direktavkastning. Men även aktiekursen vid ett aktieköp spelar in. Faktum är att du får olika direktavkastning i procent beroende på när du köper en aktie som ett resultat av detta. Om du, med alla andra värden lika i exemplet ovan, köper aktien när den står i 100kr så blir direktavkastningen 5% istället. 

Har alla aktier direktavkastning?

Nej. Eftersom direktavkastning är ett resultat av att ett bolag har en utdelning så förutsätter det alltså att ett bolag måste göra ett positivt resultat på året och då välja att dela ut delar av vinsten. Hur mycket bestäms internt i bolaget på bolagsstämman. Trots att bolaget gjort ett positivt resultat kan man välja att inte göra utdelning utan istället återinvestera pengarna i verksamheten.

Hur vet jag om en aktie har direktavkastning?

Eftersom utdelningen kan förändras. T.ex om ett bolag ökar eller minskar sin utdelning så kommer direktavkastningen i procent justeras därefter. Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad är att hänga med i ekonominyheterna som skrivs om ens aktier. Utdelningen brukar inte ändras mer än en gång per år, även om det händer att en aktie väljer att göra en extra utdelning under året ibland.

Ett tips är att bevaka ekonominyheter i Börskollen. Där kan du skapa bevakningar av aktier och få en pushnotis när ekonominyheter om dina bolag publiceras hos olika tidsskrifter då Börskollen samlar in sina nyheter från många olika källor. Detta kan vara ett sätt att hålla koll på aktiens förändring i utdelning och således förändring i direktavkastning.

Oftast kan man även hitta ett bolags direktavkastning, uträknad och klar på diverse plattformar så som hos aktiemäklarna Avanza och Nordnet men även här för Volvo t.ex.

Bästa direktavkastningen just nu – top 15

Nu när vi har lite bättre koll på vad direktavkastning är ska vi titta på vilka bolag som har störst direktavkastning just nu. Detta är som sagt något som kan förändras under året när nya bolag beslutar om utdelning eller förändrar sin befintliga men det ger en bra överblick av läget inför säsongen. Så här har vi top 15 just nu:

BolagUtdelning i krDirekavkastning %
Nordea Bank7,9911,3
Volvo B157,2
Lundin Energy17,177
NAXS35,8
Bergs Timber0,25,6
Telia25,5
Bonava B5,255,5
Tele2 B65,3
Byggmax2,755,2
Intrum125,1
Handelsbanken4,14,9
Öresund64,7
Nordic Paper24,4
SEB A4,14,4
Peab4,54,4

Vill du lära dig mer om aktier, direktavkastning och investeringar? Läs dessa böcker om att komma igång med aktier

Bli först med att kommentera

Kommentera