Bästa innehaven och utdelningsaktierna i portföljen 2022

Bästa innehaven och utdelningsaktierna i portföljen 2022

När det kommer till investeringsstrategier är utdelningsportföljen en favorit hos både småsparare såväl som hos bevandrade börshajar. Generellt kan man säga att dessa portföljer ser ganska lika ut från ett år till ett annat då de oftast består av större bolag med en stabil verksamhet och framförallt hög frekvent utdelning.

Annons:
påmind ad bannerBästa innehaven och utdelningsaktierna i portföljen 2022 t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

En an anledningarna till att utdelningsaktier är en så populär investering för många är att de tillåter dig som sparare att bygga en passiv inkomstkälla. Det finns många aktier att välja på men också många strategier för vilka utdelningsaktier man faktiskt ska välja. I den här artikeln går vi igenom ett par väl valda aktier som kan vara värda att satsa på i utdelningsportföljen 2022.

Hög avkastning eller stabilt bolag

När man pratar om utdelningsportföljer och strategier för dem så brukar man använda begreppen dividend kings, eller stabila utdelningsaktier, som håller hög kvalitet och bibehållit eller till och med höjt utdelningen år efter år. Man ställer ofta dessa dividend kings mot aktier med hög utdelning och större tillväxtpotential och de brukar benämnas som high yields eller growth divident.

För svenska aktier är det vanligast att man får utdelning kvartals- eller årsvis. Oftast ger bolagen en ordinarie utdelning och i vissa fall en extra utdelning medan andra bolag tillämpar en annan utdelningsstrategi som då är mindre utdelning men mer frekvent, exempelvis kvartalsvis. För många kan det vara en lockade strategi eftersom utdelningen med den strategin blir mer jämförbar med en månatlig inkomst från lön. Utdelningen totalt sett skiljer sig inte men för många småsparare känns det tryggare med en återkommande utbetalning än en större klumpsumma mer sällan.

För ovana, eller för den delen osäkra, småsparare brukar man rekommendera att satsa på de större bolagen med stabilare verksamhet. Med fördel också de bolagen som har höjt eller åtminstone bibehållit utdelningen år efter år. Det är givetvis ingen garanti för framtiden men ett säkrare kort för den ovane.

Favoriter i utdelningsportföljen 2022

Vilka aktier ska man stoppa i sin portfölj 2022 om man vill bygga en passiv inkomstkälla? Gemensamt för de flesta utdelningsaktier som tillhör investerarnas favoriter är att man får vad man betalar för, en klyscha i sammanhanget är att ”kvalitet kostar”, det vill säga att man betalar oftast ett relativt sett högt pris per aktie. Det man ska komma ihåg är att aktier inte är en kostnad utan en investering och man investerar inte i själva aktien utan i bolaget. Välj alltså bolag med omsorg, gärna ett där du förstår verksamheten och som du tror på. Det kommer hjälpa dig att sova gott när det blåser på börsen.

Electrolux

Electrolux har länge varit en favorit hos många sparare, de har en generös syn på utdelning eftersom de inte anser att vinster ska samla damm. Det finns en potentiellt god kursutveckling för den långsiktige spararen. För den långsiktige är det också tilltalande att man framgent planerar att dela ut halva vinsten vilket är otroligt.

Castellum

Castellum är fastighetsbolaget som gjort sig kända för sin ökande utdelning, de har höjt den återkommande nästan varje år med ytterst få undantag. De har ett stort fastighetsbestånd över hela landet och är välkända för de flesta. En enkel verksamhet i en så stabil bransch som fastigheter gör aktien till en favorit för de allra flesta sorters investerare.

Concejo

Under januari toppade Concejo listorna över aktier med högst utdelning just nu med en direktavkastning på 20 %. Concejo är investmentbolaget med fokus på onoterade investeringar i branscher som säkerhet inom brand och cyber men också olja och gas. Det är ett spännande bolag som ger krydda i form av hög utdelning.

Clas Ohlson

Clas Ohlson är verkligen en småspararfavorit, förmodligen mest på grund av att alla har en kundrelation med dem men också för deras generösa utdelningspolitik. Efter att ha chockat analytikernas förväntan på rörelseresultatet för andra kvartalet föregående räkenskapsår med över 24 % mot förväntat snittresultat så är Clas Ohlson definitivt en spännande ingrediens i 2022 års utdelningsportfölj.

Volvo

Aktiekursen för Volvo är inte en raket i sig för senaste året, kursen har mer eller mindre stått still. Men en försiktig analys säger att värderingen är låg medan utdelningen är hög. Med ett starkt varumärke och en framtida tillväxt samt ökad efterfrågan kring transport vilket kräver fler bilar ser Volvo aptitlig ut som investering och platsar in på listan i år.

Investor

När man pratar aktier och börs hamnar man nästan alltid hos familjen Wallenberg. Så även i detta fall, nämligen i familjens gamla investmentbolag Investor. Bolagets investeringar är tunga inom industri och tillverkning. Med en god historik och stabil utdelning samt en otroligt stark kursutveckling de senaste åren har man en given plats i de flesta utdelningsportföljer.

Sammanfattningsvis

Utdelningsaktier är ett kul och bra sätt att förvalta sitt kapital. Se denna artikel som inspiration, var noga med att göra din egen analys och research. All handel med aktier och värdepapper är förenat med en risk och inga garantier finns för att man får tillbaka det kapital man en gång satsat.

Bli först med att kommentera

Kommentera