Här får du bästa sparräntan 2021

Bästa sparräntan 2021

Bästa sparräntan 2021 – Ett sparkonto är en värdefull del av din sparbuffert, då de är praktiska för dina mer kortsiktiga sparmål. Dock innebär de oftast antingen en mycket låg ränta, eller ingen ränta alls. Hos de fyra storbankerna får du just nu noll procent i ränta på ett rörligt sparkonto utan bindningstid.

Om du är trött på att inte få någon ränta på sparkontot har du kommit rätt! Här visar vi dig de bästa sparräntorna 2021.

Komplett Bank – lönsam sparränta!

  • Sparränta: 0,85%
  • Sparperiod: Ingen bindningstid
  • Minsta insättning: 30 000 kr

Nuvarande räntan på Komplett Bank är 0,85 effektiv årsränta från din första krona. Minsta insättningen ligger på 30 000 kronor, och du kan sätta in upp till 1 000 000 kronor.

Detta är Komplett Banks högräntekonto, vilket är ett spar- och investeringskonto för privatpersoner. Räntan kapitaliseras månadsvis. Det finns ingen bindningstid, och inga avgifter eller begränsningar för uttag kopplade till ditt konto.

Komplett Bank är en norsk affärsbank som är medlem i norska Bankenes sikringsfond (Bankgarantifonden). Insättningar från Sverige på upp till motsvarande 100 000 EUR täcks av insättningsgarantin från Bankgarantifonden.

Det är lätt att öppna och använda ditt konto. Du behöver helt enkelt ansök om ett konto, signera med BankID, och inom två arbetsdagar blir uttag från kontot tillgängligt på ditt ordinarie bankkonto.

Bank Norwegian – ingen minimumgräns för insättningar!

  • Sparränta: 0,70%
  • Sparperiod: Ingen bindningstid
  • Minsta insättning: Ingen lägsta insättning

Bank Norwegians årsränta ligger på 0,70% från och med din första insättning. Det finns dessutom ingen minimumgräns för insättningar. Inga årliga avgifter tas ut, och inga uttagsgränser har satts. Det innebär att du alltid kan ha kostnadsfri tillgång till dina pengar. Bank Norwegian ville skapa ett flexibelt sparkonto med bra avkastning så att sparande kan vara så enkelt och lönsamt som möjligt.

För att legitimera dig elektroniskt behöver du bara BankID. Sparkontot är internetbaserat och kan administreras via appen och MinSida. Där kan du bland annat hitta dina kontohändelser.

Bank Norwegian kontrolleras av Norges Finansinspektion och är noterad på Oslo Børs huvudlista. Insättningar hos banken omfattas av Bankenes Sikringsfond i Norge, vilket betyder att dina pengar alltid är skyddade enligt regleringarna för insättningsgarantin som fastställs av de norska myndigheterna.

Avanza Bank – insättningsgaranti!

  • Sparränta: 0,65%
  • Sparperiod: Ingen bindningstid
  • Minsta insättning: Ingen lägsta insättning

Avanza Sparkonto har 0,0 i ränta, men det är där deras Sparkonto+ kommer in i bilden. Med Sparkonto+ och ett konto som inte är bundet får du ränta på upp till 0,65%, och du kan ta ut och sätta in pengar när du vill. Du kan också binda pengarna i 3 månader, 6 månader, 12 månader eller 24 månader, för en ränta på upp till 1,20%. Det är helt kostnadsfritt att öppna ett konto.

Alla sparkonton Avanza erbjuder omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Det betyder att insättningar och upplupen ränta på upp till 1 050 000 kronor per kund kan ersättas om exempelvis Avanza eller några av deras samarbetspartners går i konkurs.

För Sparkonto+ gäller insättningsgarantin för varje företag som Avanza samarbetar med. Om du till exempel har pengar på både Sparkonto+ Nordax och Sparkonto+ Klarna är du skyddad upp till 1 050 000 kronor på varje konto.

Hur du väljer rätt sparkonto

Att hålla dina pengar på ett sparkonto är en av de tryggaste metoderna att spara pengar på, men det är inte alltid en lätt uppgift att veta vilken man ska välja! En av de största anledningarna är att det finns olika typer av sparkonton. Låt oss gå igenom ett par viktiga typer av sparkonton att ha koll på.

Med eller utan insättningsgaranti

Om du letar runt efter sparkonton och fokuserar på att hitta den bästa sparräntan, kommer du snart att märka den stora skillnaden mellan avkastningen från konton i dessa två kategorier: sparkonton med statlig insättningsgaranti och sparkonton utan insättningsgaranti.

Banker och kreditmarknadsbolag som omfattas av statlig insättningsgaranti kan oftast bara erbjuda 0,00% till möjligtvis 2,25% i sparränta. Anledningen till att denna typ av sparkonto oftast rekommenderas är dock att det är mindre riskfyllt. Om din bank går i konkurs innebär insättningsgarantin att du kan få ersättning för din insättning inklusive ränta.

Sparkassor och inlåningsföretag som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin erbjuder också sparkonton. Sparräntan på dessa sparkonton kan ofta vara mycket högre, på 1,50% till 8,00%. Du får alltså högre avkastning, men priset du betalar är risken för att banken går i konkurs.

Obundet konto med rörlig ränta

Rörlig ränta innebär att räntan förändras utefter riksbankens referensränta. Om ränteläget sänks, får du en lägre avkastning, och om det höjs för du en högre avkastning. Att ett konto är obundet betyder att du har möjlighet att ta ut pengar när du behöver det.

Ett konto som är obundet och har rörlig ränta ger i princip en lägre ränta, men fördelen är flexibiliteten. Detta gör denna typ av sparkonto ett bra val för dig som vill kunna bygga upp din sparbuffert sakta men säkert, och vill kunna ha tillgång till pengarna för till exempel en oväntad utgift.

Fasträntekonto med bindningstid

Här har vi motsatsen till ett obundet konto med rörlig ränta. Hos ett fasträntekonto med bindningstid kan du binda räntan en viss period. Bindningsperioden kan vara kortare, på till exempel 3 månader, ända upp till längre perioder på 5 år. I gengäld för att du inte har tillgång till dina pengar får du en högre ränta än hos de obundna kontona.

Ett sparkonto med bindningstid och fast ränta kan passa dig som är säker på att du inte kommer behöva pengarna under bindningstiden. Detta kan vara passande när du till exempel sparar en större summa för ett speciellt ändamål, såsom att köpa en bil.

Bli först med att kommentera

Kommentera