Betalningsmetoder- och säkerhet på spelplattformar

Betalningsmetoder- och säkerhet på spelplattformar

Enligt en PM som upprättats av Finansdepartementet 2022 finns ett behov av ett stärkt skydd mot bedrägeri vid betalningar online. Av promemorian framgår att höga krav ställs på betaltjänstleverantörer idag att autentisera sina kunders identitet vid elektroniska betalningstransaktioner. Kravet på kundautentisering tillgodoses genom till exempel e-legitimation eller bankdosa. Dessa åtgärder har lett till att bedrägerier i samband med betalning inom ramen för e-handel minskat väsentligt. Trots detta argumenterar Finansdepartementet för ett än mer utökat krav på kundautentisering, speciellt när en kund förlitar sig på ett betalningssätt som innebär uppskov med betalning vid köp av varor eller tjänster på nätet. I det här inlägget reder vi ut hur läget ser ut för betalningsmetoder- och säkerhet på spelplattformar online.

Introduktion till dagens spellandskap

Innan vi dyker in i betalningsmetoder och säkerhet är en kort introduktion till dagens spellandskap och dess utveckling på plats. Utvecklingen från enbart landbaserade anläggningar till en kombination av landbaserade och digitala gaming plattformar har gått snabbt och tog i huvudsak fart vid 2000-talets början. Nuförtiden finns en uppsjö av olika digitala plattformar som PokerStars på nätet som erbjuder produkter och tjänster inom området. Dessa betydande tekniska framsteg har ändrat spelbranschen i grunden och därmed även betalningsförhållanden på spelsajter. Nuförtiden krävs sofistikerade åtgärder på spelplattformar för att undvika bedrägeri och identitetsstöld.

Kredit- och debetkort I likhet med e-handeln är kredit- och debetkorbetalningar vanligt förekommande inom gaming världen. De flesta internationella och inhemska sajter godtar kort som Mastercard, VISA och American Express, och kortbetalningar är ett rättframt och enkelt sätt att göra transaktioner. Genom att koppla sitt betalkort till sitt gamingkonto på en plattform kan användare dessutom köpa spel, valutor och andra därtill hörande artiklar och tjänster på sajten i fråga på ett ännu mer sömlöst sätt. Värt att ha i åtanke är dock att datorbedrägerier där någon annans kortuppgifter vid köp på nätet används ökar fortfarande och att det är viktigt att inte förlägga sitt kort och inte röja sina uppgifter för utomstående. 

Swish-betalning

Sedan 2019 råder det lagstadgat krav på spelbolag att identifiera sina spelare med e-legitimation som BankID vid inloggning. Det innebär att såväl registrerings- och inloggningsprocessen som betalningstransaktioner blir smidigare och säkrare. På vissa sajter i Sverige kan man betala med Swish – en mobil betalningsapp som förutsätter inloggning med BankID som ett extra säkerhetssteg. Swish är en snabb och enkel betaltjänst som gör det möjligt att skicka och ta emot pengar från ditt bankkonto med hjälp av mobilen. En grundläggande förutsättning är att både den och den du tar emot/sänder pengar från ska vara anslutna till Swish. Fördelen med Swish är att banken blir ersättningsskyldig gentemot dig om någon obehörig använder din Swish för att ta ut pengar från ditt konto såvida den obehöriga transaktionen inte ägt rum på grund av din grova oaktsamhet. 

Trustly

En av de vanligaste alternativen att genomföra betalningar för spel online är genom Trustly. Trustly är ett svenskt bolag som grundades 2008 och som enligt egen utsago är världsledande inom bankbetalningar online. Genom Trustly kan spelare genomföra snabba, säkra och sömlösa transaktioner på nätet och göra direkta banköverföringar till och från sina spelkonton. Trustly är enkelt att registrera och medför sällan extra avgifter vilket gör det till ett bekvämt val för spelare som är ute efter krångelfria betalningar med en verifierad och pålitlig aktör. 

Betalning med kryptovaluta

Denna betalningsmetod lyser fortfarande med sin frånvaro på svenska sajter. I takt med att kryptovalutan blivit en allt vanligare företeelse i samhället i stort har vissa internationella spelaktörer anpassat sig och börja införliva betalning med kryptovaluta på sina sajter. Vissa plattformar godtar numera kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum som betalningsmetod. Fördelen med krypto är att det är ett relativt anonymt och säkert alternativ vilket lockar en del spelare. Nackdelen är att det, i vart fall i Sverige, fortfarande råder ett bristande regelverk och begränsade kunskaper om krypto, vilket kan utgöra en risk i händelse av bedrägerier eller när olyckan är framme i övrigt inom ramen för ens privatekonomi.

Bli först med att kommentera

Kommentera