Bitcoin och olika typer av kryptovalutor

De senaste tio åren har diskussionen kring olika typer av kryptovalutor ökat explosionsartat. Från början var det framför allt en, men på senare år har allt fler vuxit fram.

Annons:
påmind ad bannerBitcoin och olika typer av kryptovalutor t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Om Bitcoin

Bitcoin är utan tvekan den mest populära kryptovalutan. Den agerar som decentraliserad valuta fri från alla typer av banker. Valutan, det vill säga bitcoin, kan därför skickas direkt mellan olika konton utan någon typ av mellanhand.

Transaktionerna sker genom så kallade blockchains, varpå teknologin är krypterad vilket gör det svårt för institutioner att följa dessa. Det är fortfarande oklart vem som uppfann bitcoin, men vad man vet är att den eller de som uppfann valutan gick under namnet Satoshi Nakamoto. Detta innebär att man fortfarande inte vet det riktiga namnet på personen som uppfann det. Den första personen att någonsin ta emot en transaktion var Hal Finner, en känd datatekniker.
[crypto coins=”BTC” columns=”1″]

Bitcoin idag

Med åren så har värdet och användningen av bitcoin ökat kraftigt. Under år 2017 kostade en bitcoin 998 amerikanska dollar. Därefter steg den till sitt högsta värde någonsin då en bitcoin var värd cirka 19800 amerikanska dollar.

Men med tiden så har även många finansiella institutioner börjat ta till åtgärder mot Bitcoin. Bland annat så gjorde Kina det olagligt att handla med bitcoin september år 2017. Därefter har även värdet sjunkit kraftigt under 2018, varpå en bitcoin endast var värd cirka 3700 amerikanska dollar i januari 2019.

Alternativ till bitcoin

Precis som bitcoin är Ethereum and blockchainbaserad kryptovaluta och fungerar på ett liknande sätt. Dock så använder Ethereum en annan version än den som först introducerades av Nakamoto.

Valutan som man kan använda kallas för ether och denna genereras i sin tur på plattformen som kallas Ethereum. I jämförelse med bitcoin så är ursprunget till Ethereum mer tydligt. Detta då valutan uppfanns av en forskare vid namn Vitalik Buterin. Genom insamling av pengar från allmänheten och intressenter kunde han därefter introducera plattformen i slutet av juli år 2015.

Andra typer av kryptovalutor

Förutom bitcoin och Ethereum så finns en mängd olika andra typer av kryptovalutor. Detta på grund av att teknologin bakom dessa gjorts tillgänglig för allmänheten och fler har valt att pröva denna.

Andra exempel är bland annat litecoin som introducerades år 2011 och zcash som introducerades år 2016. I sin tur har alla dessa typer av kryptovalutor olika värde, precis som vanliga valutor. De har även olika mängder användare, varpå bitcoin fortfarande är den mest kända.

Bli först med att kommentera

Kommentera