Bitcoin trackers – vad är det och hur använder man dem?

Bitcoin trackers

Bitcoin är en kryptovaluta som har blivit mycket populär under de senaste åren. Du har säkert hört eller läst nyhetsartiklar om hur den kraftigt går upp, och hur den ibland faller pladask. I skrivande stund är 1 bitcoin värd över 500 000 SEK!

Annons:
påmind ad bannerBitcoin trackers – vad är det och hur använder man dem? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Trots att ha varit kontroversiell kan vi numera se att valutan har blivit mer stabil. Eftersom bitcoin inte backas av någon stat eller påverkas av pengapolicys blir det en mycket värdefull valuta, då dess värde helt och hållet beror på hur mycket folk är villiga att betala.

Eftersom dess värde konstant kan gå upp och ner, beroende på hur intresserade allmänheten är, kan det vara smart att hålla koll på värdet bitcoins värde, särskilt om du börjar känna dig redo för att slå till med en investering.

I denna artikel går vi igenom vad bitcoin är och hur man kan använda bitcoin trackers för att hålla koll på bitcoins värdeförändring.

Hur kan man investera i Bitcoin och vad är Bitcoin trackers?

Om du är intresserad av att investera i bitcoin kan du såklart köpa bitcoin ungefär på liknande sätt som du köper dollar, som förvaras digitalt. För de som inte är riktigt insatta kan detta kännas överväldigande, just därför finns det ett flertal alternativ som gör det lättare att investera där de verktyg du köper har bitcoin som underliggande tillgång.

Detta kan du exempelvis göra genom att använda tracker certifikat eller mini futures. Tracker certifikatet följer värdeutvecklingen av själva produkten så om bitcoin ökar 1% ökar certifikatet även med 1%. Mini futures fungerar med hävstång. De kan köpas med hävstång beroende på om du tror den underliggande produkten går upp eller ned.

Det finns många hemsidor som låter dig göra detta, till exempel CoinDesk, BitcoinWisdom och många fler. En mycket känd plattform i Europa är Vontobel som har ett stort utbud av dessa instrument för bitcoin.

I Sverige kan man använda två bitcoin trackers: XBT och Zero. Båda finns tillgängliga på Avanza. De liknar de amerikanska tracker-sidorna vi nämnde ovan, men gör det möjligt för svenskar att ta sig in på marknaden. Trackers uppdaterar dig i realtid och du kan ställa in tidsintervaller hur du vill, från en minut till en månad eller ett år.

Bitcoin XBT och Bitcoin Zero på Avanza

På Avanzas sidor Bitcoin XBT och Bitcoin Zero kan du följa kursutvecklingen av bitcoin. Du ser en vanlig graf som visar växelkursen, samt informationsområden som visar orderdjupet, senaste avsluten och historik.

XBT och Zero är två olika former av bitcoin trackers, varav den sistnämnda är mycket nyare och inte alls lika stabil när det kommer till historik som XBT, den vanliga bitcoin trackern som lanserades år 2014.

Vad ska man tänka på innan man investerar i Bitcoin?

Du har sett flera artiklar som visar hur bitcoins värde bara stiger och stiger och undrar om det är dags att slå till med en investering.

Fundera på fenomenet bubbla. En bubbla är när priset av en tillgång överstiger dess värde stort, och bubblan spricker till slut. Men många ger sig ändå in på en investering även om de misstänker att bitcoin är en bubbla, men de tror ändå att värdet kommer att fortsätta stiga under en tid framåt och hoppas på att ta sig ur innan bubblan spricker.

Fundera på om det är en risk värd att ta, och om du kommer hinna ta dig ur innan bubblan spricker – för alla andra tänker precis som du.

Bitcoin är också fortfarande relativt nytt och det är mycket vi inte vet om det. Världen är fortfarande inte van med en digital valuta som inte är officiell i något land, utom El Salvador, och att förstå denna valuta är svårt även för de mest insatta i ekonomi.

Prisbilden med digitala valutor är rätt mörk och kanske inte är den bästa investeringen för dig som är nybörjare eller om du känner dig osäker. Och eftersom allting sker online finns det fortfarande en del osäkerhet kring hur pengarna hålls säkra och borta från hackare eller läckor.

Slutligen

Bitcoin är en relativt ny valuta som just nu är värd en hel del. Valutans värde beror helt på hur marknaden värdesätter den, och klättrar just nu i värde eftersom många är intresserade. Det finns verktyg som låter dig hålla koll på växlingskursen och bitcoins värde, såsom hos nätmäklarna med Bitcoin XBT och Bitcoin Zero. Du kan använda dessa verktyg för att förstå dig på kryptovalutan bättre om du funderar på en investering.

Källor och referenser:

https://www.cnbc.com/2021/08/23/before-you-buy-bitcoin-consider-these-3-things-.html

Bli först med att kommentera

Kommentera