Bli ekonomiskt oberoende och pensionera dig tidigare

Det låter kanske som en ouppnåelig dröm, men med lite smarta investeringar och rätt planering går det att bli ekonomiskt oberoende på några år. Här går vi igenom hur du kan komma igång med livsstilen som gör att du kan pensionera dig innan den traditionella pensionsåldern.

Många som vill bli ekonomiskt oberoende följer en rörelse som heter FIRE: Financial Independence Retire Early. Rörelsen har funnits i flera år, men har blivit populärt i Sverige de senaste tre åren. FIRE innebär att du är ekonomiskt oberoende och lever på avkastningar från investeringar istället för på lönen från ett arbete.

För att lyckas måste du leva snålt och spara 50 eller 70 procent av din lön varje månad. Att skära ner kostnader till ett minimum är därför ett måste och det här sparandet är en livsstil som man måste följa i flera år om man vill lyckas. Grunden för att nå ekonomisk frihet är att spara ihop ett kapital och skapa avkastning på det. För de flesta är aktier det bästa sättet att uppnå det på. 

Fyra procent är tumregeln
De flesta som följer FIRE brukar räkna med att få 4 % värdeutveckling på investerade pengar. Det innebär att ens kapital måste vara 25 gånger den årsinkomst man vill ha när man är pensionerad. 

Säg att du behöver 15 000 kronor varje månad. Du multiplicerar det med 12 för hela året: 180 000 kronor. Dela det med 0.04 så får du siffran på hur stor din aktieportfölj måste vara för att få ut 180 000 kronor om året. I det här exemplet blir det 4,5 miljoner kronor som måste investeras i aktier.

Det kanske låter omöjligt att spara så mycket, men man kan klara sig på mindre pengar än vad man tror om man vill ha en minimalistisk livsstil. Räkna ut det allra minsta du skulle kunna klara dig på och satsa på att spara det. Många som följer FIRE räknar med att bosätta sig i billiga länder när de har slutat jobba. 

ISK-konto för investeringarNär du är redo att börja med dina investeringar är det en bra idé att starta ett investeringssparkonto (ISK). Du kan öppna ett ISK konto här och komma igång med dina placeringar direkt. Ett investeringssparkonto gör det enklare för privatpersoner att äga aktier, fonder och värdepapper. ISK-kontot kommer med fördelen att man betalar en årlig schablonskatt istället för 30 % skatt på alla vinster som i ett vanligt Aktie- & fondkonto.

Bli först med att kommentera

Kommentera