
Är du intresserad av att börja med trading? I mångas öron kan detta låta som något alldeles för avancerat som tar tid att sätta sig in i, vilket leder till att man avstår från att ta klivet in på börsen. Och ja, visst krävs hårt arbete för att bli en framgångsrik trader, men grunderna är enklare att förstå än vad man kan tro vid första anblick.
Det hela handlar om att knäcka sin egen kod, att hitta en trading strategi som passar en själv. För att göra detta krävs att man tar det hela från början och förstår grunderna i denna hobby, som för många därefter utvecklas till en livsstil.
Vad är trading?
Den mest grundläggande frågan är förstås: Vad är trading? Även om du troligtvis har någorlunda koll på vad begreppet innebär är det alltid bra att lägga grunden först, innan vi går in på mer avancerade funktioner och tips.
Att handla med aktier är något många svenskar sysslar med på daglig basis. Det man oftast hör talas om är aktieköp som investering i ett långsiktigt syfte. Men det här är långt ifrån hur en trader opererar. En trader har, liksom en investerare, vanligtvis en långsiktig plan i bakhuvudet, men verkar mer aktivt på marknaden.
Trading betyder att man köper aktier, eller annat finansiellt instrument, enbart i syfte att sälja av dem inom en relativt snar framtid. Det hela bygger på de ständiga prisförändringarna på marknaden. Målet är att pricka in ett värdepapper eller finansiell produkt vars värde stiger efter inköpet. Den som lyckas med det kan därmed tjäna pengar genom att sälja sina värdepapper när de står i ett högre pris än vid inköpstillfället.
Hur arbetar en trader?
Att börja med trading är i dag enklare än någonsin. Förr i tiden, innan internet blivit en avgörande del av våra liv, behövde en trader ringa telefonsamtal non-stop och samtidigt hålla koll på analoga skärmar som visade utvecklingen på de olika marknaderna. I dag kan du sköta all din handel enkelt och smidigt från det egna hemmet eller var du än kan tänkas befinna dig, så länge du har internetuppkoppling.
Via internet kan du enkelt ta en position, stänga en affär samt hålla koll på data och statistik, såväl aktuell som historisk. Det enda du behöver göra för att bli en trader är att öppna ett konto hos en aktiemäklare på internet. Och det råder inte direkt brist på alternativ.
Det är viktigt att komma ihåg att alla nätmäklare inte håller lika hög kvalitet sett till avgifter, användarvänlighet och säkerhet. För att hitta den bästa mäklaren vill du jämföra dina alternativ innan du öppnar ett konto, gör en insättning och tar din första position.

Hitta rätt marknad att handla på
Trading är något av ett paraplybegrepp som är uppdelat i flertalet olika grenar. Vanligtvis talar man om trading av aktier, då att köpa och sälja aktier är det allra vanligaste. Men därtill finns mängder av andra finansiella produkter som går att handla med. Nedan listar vi några av de valmöjligheter du har.
- Aktier – köpa eller sälja andelar i ett företag.
- Valutor – växla valutor mellan varandra för att dra nytta av värdeskillnader. Handlas alltid i par, exempelvis EUR/SEK.
- Råvaror – handla med naturliga varor så som olja eller guld.
- CFD:er – förkortning för Contracts for Difference. Innebär att du enbart spekulerar i utvecklingen på olika marknader i stället för att äga faktiska tillgångar.
Vilken marknad ska man välja?
När du står i begrepp att välja vilken marknad du ska verka på finns inget rätt eller fel. Inget av alternativen kan på rak arm sägas ge större vinst eller vara mindre tidskrävande än någon annan. För att bli en framgångsrik trader handlar det i stället om att välja den typ av handel som lockar dig mest, och att sedan sätta dig in i hur just din valda marknad fungerar.
Välj din trading strategi
Hur många sätt finns det egentligen att köpa och sälja finansiella produkter? Ganska många, är svaret! För att bli en bra trader måste du ha koll på olika trading strategier, välja en av dem och hålla dig till den.
Så vad är en bra trading strategi, egentligen? Vi rekommenderar dig att läsa om de olika alternativen och därefter välja den som känns bäst. Du behöver dock inte skriva något avtal i sten här och nu. Om din valda strategi inte känns rätt kan du alltid byta för att prova på en annan.
Precis som med ditt val av marknad finns inte heller någon särskild trading strategi som är bättre eller sämre än den andra. Det hela handlar om vilken du föredrar och vilken som passar dig. Nedan går vi igenom några av de vanligaste strategierna bland traders.
Daytrading
Daytrading är en trading strategi vars namn är ganska självförklarande. Som bekant kan mycket hända på börsen under en dag. Priser går upp och ner i parti och minut. Daytrading går ut på att genomföra alla sina köp och försäljningar under en och samma dag, helt enkelt.
Scalping
Daytrading är en aktiv form av att köpa och sälja, men scalping tar det hela steget längre. Scalping är den mest aktiva formen av handel, då denna strategi innebär att man gör flertalet trader under en och samma dag.
Swingtrading
Känner man att man varken har tid eller ork för den aktivitet som krävs av de två ovan nämnda strategierna kan swingtrading vara ett alternativ. Swingtrading fokuserar på mer långsiktiga prisförändringar. En trader som anammar denna strategi kan hålla en position i flera dagar.
Position trading
Position trading är den mest långsiktiga av strategier. Här kan det handla om veckor eller till och med månader innan man säljer sin finansiella produkt. Väljer man att använda denna strategi krävs mindre aktivitet, men desto mer tålamod och uthållighet.
Algotrading
Algotrading är även det ett namn som inte är särskilt svårt att förstå. Denna strategi handlar om att köpa eller sälja baserat på förutbestämda algoritmer.
Hur stort startkapital behöver jag?
När du ska börja med trading av aktier, eller annat finansiellt instrument, behöver du ett startkapital. En av de vanligaste frågorna från nybörjare är hur stort startkapital man behöver. På denna fråga finns inget enhälligt svar. Hur stor din startsumma bör vara beror på flertalet faktorer:
- Ditt mål med handeln
- Vilken typ av trader du är
- Vilken strategi du väljer
- Hur mycket du har råd att förlora
Generellt sett kan man säga att daytrading och scalping återfinns bland de strategier som kräver störst startkapital. Anledningen är att du ju siktar på att göra vinster ur många små prisförändringar på marknaden. För att dessa ska resultera i stor avkastning krävs en större investerad summa.
Dessutom behöver du betala courtage för varje genomförd trade. Med courtage, även kallat kommission, menas den avgift mäklaren tar ut när du handlar. Om traderna är många, vilket är fallet för daytraders, kan den totala summan växa sig stor.
Ta hjälp av ordrar – vilka ordertyper finns det?
Som vi berört ovan innebär all form av trading en risk att du förlorar pengar. Oavsett hur bra du förbereder dig och följer din strategi kommer du förr eller senare stöta på en mindre lyckad trade.
För bästa möjliga resultat är det viktigt att veta hur ordrar fungerar. Dessa låter dig bestämma vissa villkor för när du ska ta eller avsluta en position och kan fungera på olika sätt.
- Marknadsorder – berättar för din mäklare att du vill sälja omedelbart till bästa möjliga pris. Du själv bestämmer inte prisnivån.
- Limitorder – kan användas för att sätta en både högsta och lägsta prisnivå. Om värdet över- eller understiger nivån kan affären inte genomföras.
- Stop-loss order – låter dig sätta en prisnivå där ditt innehav automatiskt säljs. Detta i syfte att minimera förlusterna.
5 tips för att bli en bättre trader
Som vi nämnde i början av texten krävs arbete för att bli en riktigt bra trader. Nu när du vet mer om vad trading är och hur det fungerar vill vi ge dig några slutgiltiga tips för att maximera dina resultat.
1. Lita på din strategi
När du hittat en strategi som passar dig gäller det att du håller dig till den. På så sätt har du skaffat dig en edge, alltså en fördel, genom att lära känna signaler för när du ska köpa eller sälja. Lita på din strategi även om du går igenom en tyngre period. Tålamod är nyckeln till framgång.
2. Håll dig uppdaterad
För att kunna hitta rätt trades krävs att du håller dig uppdaterad inom din marknad. I dag finns mängder av diagram och data du kan analysera för att förstå den historiska utvecklingen, vilket gör det lättare att förstå framtiden. Håll även koll på nyheterna för att se om något kan komma att påverka prisnivåerna.
3. Bestäm din exit på förhand
Inom trading är det lätt att bli girig. När det går bra intalar man sig själv att det kan gå ännu bättre, vilket kan innebära att man till slut går förlorande ur en affär. Innan du tar en position vill du därför alltid bestämma på vilken prisnivå du ska sälja.
4. Sprid ut dina affärer
Det är en stor fördel att skaffa sig stenkoll på en marknad. På så sätt kan du enklare förstå hur den kommer utvecklas i framtiden. Men du vill inte heller lägga alla ägg i en korg. Om din primära marknad skulle genomgå en dålig period kan det vara bra om du har en eller några fler att luta dig mot.
5. Bokför dina trades
Om du upprättar en dagbok där du antecknar alla dina trades och dess utfall kan du enkelt lära dig av historien. Blicka tillbaka på dina anteckningar då och då för att se hur du kan få ett ännu bättre resultat i framtiden.
Bli först med att kommentera