Börsens uppkomst och utveckling

Börsens uppkomst och utveckling

Att placera pengar och se dem växa är det många som har ett stort intresse av och gör med jämna mellanrum. En del har stenkoll på börsens upp och nedgång och köper och säljer i precis rätt tid. Andra har mindre koll och kanske bara låter sina pengar stå i hopp om att de en dag ska ha en rejäl vinst.

Annons:
påmind ad bannerBörsens uppkomst och utveckling t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Oavsett vem man är så känner de flesta till aktier och börsen och i alla fall lite av hur det fungerar. Att köpa aktier är det många som gör som ett form av sparande då de menar att det är den säkra vägen att gå för att få högst avkastning på sina pengar sett över en längre tid. Då är det dock viktigt att man har koll på sina aktier så att man inte missar när det är dags att sälja och när det är tid att köpa.

Vägen är inte alltid rak och enkel

När det pratas om börsen så brukar det refereras till de stora börserna som till exempel Nasdaq eller New York Stock exchange. Här är många företag noterade och här sker det handel av aktier under stora delar av dagen. Men för att nå hit har det faktiskt varit en ganska lång och krokig väg. Det systemet som finns idag föddes inte över en natt och det var faktiskt så att den första börsen blommade väldigt länge innan någon aktie köptes.

Den börsen som idag är den mest kraftfulla börsen i världen var faktiskt inte den första börsen som hade inflytande på marknaden. Så tidigt som under 1300 talet såldes det skuld emissioner till andra långivare och även enskilda investerare. Under 1500 talet var det endast skuldebrev och obligationer på Belgiens börs.

Under 1600 talet växte det fram många ostindiska företag som emitterade aktier och det blev en stor penga boom. Det avslöjades dock med tiden att en del av dessa företag sysslade med väldigt lite faktiska affärer. Som man kan förstå av detta har börsen utvecklats rejält under åren och det började ganska annorlunda från hur det ser ut idag.

Svårt att tänka sig?

De som sysslar med aktier i börsen idag och som är insatt i hur det fungerar, har nog svårt att tänka sig att det någon gång har sett så annorlunda ut. Börsen idag handlar ju väldigt mycket om aktier och fonder och det gjorde den ju inte från allra första början. Märkligt eller hur? Eller kanske inte när man tittar på hur långt tillbaka i tiden man pratar om.

Den allra första börsen som har funnits, enligt en del forskning, är börsen i Antwerpen i Belgien som fanns så långt tillbaka som 1531. På den tiden träffades de långivare och mäklare som fanns där för att lösa eventuella skuldfrågor och ta itu med myndigheter och företag.

Eftersom det inte fanns några aktier på 1500 talet så var det heller inte det som avhandlades på börsen. Här pratades det istället om obligationer och skuldebrev. Redan på den här tiden fanns det företag och enskilda finansiärer som ingick i partnerskap men det fanns ingen officiell aktie som bytte ägare.

Börsen utvecklas

År 1773 så bildades den första officiella börsen i London. Knappt nitton år senare föddes New York Stock Exchange och den ägnade sig helt åt aktier ända sedan starten. Den här börsen var dock inte den första börsen i USA men det blev den mäktigaste. Den första börsen i USA var Philadelphia-börsen.

Det var ett gäng mäklare som var med och bildade New York Stock Exchange och de såg ut Wall-street som platsen för detta. Läget för börsen var mitt i prick eftersom det var här all handel och verksamhet i USA skede. Det blev snabbt en mycket rik institution eftersom de hade krav på notering och avgifter.

Den stora börsen i Europa var börsen i London men många av de företag som var börsnoterade där var även noterade i New York. Det var väldigt många andra länder som också utvecklade sina egna börser i hopp om att bli stora på marknaden. Dock sågs ofta dessa börser endast som en startsträcka till New York. Än idag ses många internationella börser som oseriösa eller osäkra på grund av dess svaga noteringsregler och statliga regleringar.

Hur ser framtiden ut för världens börser?

Det är inte helt lätt att svara på hur framtiden kommer att se ut för världens börsmarknad. New York Stock Exchange var en gång i tiden knuten till USA:s misslyckande och ekonomiska förmögenheter, numera är den global. När det gäller börsvärdet så är faktiskt Nasdaq ikapp New York Stock Exchange. Många andra börser i världen har vuxit sig starkare och slagit sig samman vilket gör att det kan bli intressant att se om någon i framtiden kan mäta sig med New York Stock Exchange.

Bli först med att kommentera

Kommentera