Så påverkas bostadspriserna under 2023

Så påverkas bostadspriserna under 2023

Det är ingen hemlighet att bostadspriserna i Sverige har stigit enormt under de senaste åren. För första gången på länge så ser vi nu en nedgång. Men vad beror det egentligen på? Det finns flera faktorer som påverkar. Här tittar vi närmare på några av de viktigaste.

En höjning eller sänkning av bolåneräntan

Annons:
påmind ad bannerSå påverkas bostadspriserna under 2023 t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Bolåneräntan är det som har störst påverkan på bostadspriserna på kort sikt. Det är i sin tur något som påverkas av Riksbanken och deras styrränta. Du har säkerligen sett att Riksbanken har höjt räntan ett par gånger det här året på grund av den rådande inflationen. När styrräntan är låg blir också boräntorna låga och det är billigt att bo i eget hus eller egen bostadsrätt. Det betyder dock att många överbelånar sig. Om det dessutom finns en stor efterfrågan på bostäder kommer priserna att öka markant.

Svårigheterna kommer när räntorna plötsligt stiger samtidigt som arbetslösheten ökar. Det är också något som många tror kan hända i Sverige under 2023. Många påverkas nämligen inte bara av de höga räntorna utan även av de skenande elpriserna. Om bostadsägarna helt plötsligt skulle få stora problem att betala finns det risk att den omtalade bostadsbubblan spricker.

Tillgång på bostäder

Man hör ofta att det är bostadsbrist i Sverige. Men ser man till hela landet så stämmer det faktiskt inte. På många småorter runt om i landet är det mängder av lediga hus och bostäder till salu. Problemet i Sverige är att mycket är koncentrerat till de tre största städerna, alltså Malmö Stockholm och Göteborg. Det är här de flesta jobben finns och det är här de flesta vill bo. I dessa städer finns det alltså en hög efterfrågan och en brist på bostäder. Därför går priserna inte ner även när räntorna stiger.

Ökad arbetslöshet

Det som främst spelar roll när du ansöker om bolån är din inkomst. Om fler människor blir arbetslösa kommer de inte vara lika köpstarka och efterfrågan på bostäder kommer att gå ner. Om människor inte har råd att köpa bostäder kommer priserna gå ner av naturliga skäl. Får vi högre arbetslöshet i Sverige under 2023 finns det alltså en chans att vi ser lägre priser.

I nuläget så har inte arbetslösheten ökat så mycket som många befarade. Vi vet dock inte hur företag kommer att påverkas av inflationen inom den närmaste framtiden och vad som händer i vinter. Det kan dock vara bra att hålla sig uppdaterad om inflationen och se vad som händer på bostadsmarknaden.

Bli först med att kommentera

Kommentera