Bröllop som inte kostar skjorta – 4 sätt att få ner priset

Bröllop som inte kostar skjorta

Att gifta sig är för många människor en av de största sakerna man kommer att uppleva i livet. En dag där kärleken mellan två människor befästs och delas med vänner och familj. Ett bröllop ska vara en lyckans stund. Men det är inte gratis. Långt därifrån.

Annons:
påmind ad bannerBröllop som inte kostar skjorta – 4 sätt att få ner priset t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

När man finner den där personen som man vill tillbringa resten av livet med känns det som att vinna storkovan på https://www.hajper.com/sv om och om igen. Att fria till någon som sedan säger ja är en av de största jackpottarna man kan vara med om. Man firar, meddelar vänner och familj om nyheten och börjar sedan planera det stundande bröllopet.

Förutsatt att man inte miljontals kronor på banken brukar många par – särskilt unga – snabbt få sig en rejäl kalldusch när man väl börjar räkna på hur mycket det faktiskt kostar att gifta sig. Läggs allt ihop framträder plötsligt en summa som om den är nåbar inte lämnar mycket kvar på kontot när dagen är över.

Många drar sig för att lägga för mycket pengar på ett bröllop av just anledningen att man inte vill börja sina liv som gifta med en skral ekonomi. Särskilt om man planerar att skaffa barn inom en relativt snar framtid eller går i tankarna att köpa bostadsrätt eller hus.

Ett bröllop som ser ut precis som man hade tänkt, men som samtidigt kostade skjortan att genomföra har potential att föra med sig en bitter eftersmak. För att undvika brukar många experter inom ämnet rekommendera att man som ett första steg i processen bestämmer hur mycket det får kosta.

Att gifta sig ska vara något som endast skänker glädje. Genom att bestämma en summa för hur mycket kalaset får gå på undviker man risken för den nämnda eftersmaken. Det är dock viktigt att ha i åtanke att detta kan innebära en hel del kompromisser. För att underlätta kommer därför här några tips på hur du kan spara in pengar på ditt bröllop.

Gästlistan

Oavsett vilken typ av bröllop det rör sig om kommer gästlistan att ha stor påverkan på hur mycket det kommer att kosta. Ju fler gäster desto större del av budgeten kommer denna post att äta upp. Särskilt mat och dryck sticker snabbt iväg i relation till antalet människor som närvarar.

Här gäller det att våga vara lite självisk. Vilka vill ni egentligen dela den här dagen med? Det är väldigt lätt att man bjuder vissa människor mer för att man borde än för att man vill. Risken är såklart att en faster, kusin eller kollega blir sur, men om ni verkligen rannsakar er själva och endast bjuder dem som ni faktiskt vill ha där kommer ni att få en både roligare och billigare fest.

Självklart ska ni dock inte välja bort människor som ni egentligen vill bjuda i förmån för en lägre kostnad för bröllopet. Om det inte går att göra något åt gästlistan finns det andra utgifter som kan trimmas ner eller till och med bort.

Lokalen

Själva lokalen där ni gifter er utgör även den en stor bit av budgetkakan – särskilt om vigseln och festen är på två olika ställen som båda behöver bokas. Här finns det några olika vägar att gå för att få ner kostnaden.

Har ni tur kanske ni känner någon med en gård som är stor nog att inhysa festen och som kan tänka sig att låna ut den till ett kompispris. Denna möjlighet är dock långt ifrån en verklighet för alla.

Ett annat alternativ är att höra av sig till platser som inte brukar arrangera bröllop och fråga hur mycket de vill ha för att göra ett undantag. Det är då inte helt omöjligt att ni får ett prisförslag som, tack vare lokalägarens erfarenhet i frågan, kan vara fördelaktigt.

Det kanske bästa alternativet på den här fronten handlar dock om när ni väljer att ha bröllopet. Lokaler som arrangerar den här typer av evenemang har ofta en högsäsong under sommarmånaderna. Utanför dessa månader brukar priset vara mycket lägre. Ett höstbröllop tidigt i oktober är billigare än ett på samma plats i juli.

Maten

Kostnaden för mat och dryck korrelerar som nämnt med hur många gäster ni väljer att bjuda. Det finns dock sätt att reducera hur högt priset blir per person. Att laga maten själva kan faktiskt ge en extra dimension till hela bröllopet – det kan ge en känsla av närhet till gästerna som catering eller restaurangmat inte kan.

Sedan behöver man nödvändigtvis stå och laga all mat. Bara genom att göra förrätten själva reduceras kostnaden en hel del. Att brudparet själva har bakat bröllopstårtan ser nog dessutom de flesta som enbart charmerande.

Vad gäller dryck behöver man ställa sig frågan om man vill stå för allt eller om gästerna ska betala för en bit. Ett alternativ är att gästerna får dryck till maten men att man får betala för det som dricks utöver det. Här väljer man själv om gästerna ska betala inköpspris eller om det ska vara lite billigare.

Här behöver man inte vara orolig för att råka köpa för mycket. Det är nämligen möjligt att lämna tillbaka oöppnade flaskor och burkar till Systembolaget efteråt.

Ta hjälp av gästerna

Underskatta inte det kontaktnät ni har runt er. Att anställa en fotograf kan till exempel kosta tiotusentals kronor, men om ni känner någon som är duktig på att fota kanske hen kan tänka sig att åta sig uppdraget som en bröllopspresent.

Samma tillvägagångssätt kan ni ha när det kommer till allt från tårtbakning till att få tag på porslin eller knyta buketter. De flesta människor blir bara glada om de blir ombedda att hjälpa till och så länge ni är tydliga med att det är okej att säga nej så lämnas ingen med en sur känsla av att de måste arbeta för att vara med på gästlistan.

Ett bröllop är inte bara enandet av två personer – det är också sammankomsten av alla de människor som man håller nära hjärtat. Låt dem hjälpa er förvandla dagen till en av livets bästa.

Bli först med att kommentera

Kommentera