Vad innebär byggnadskreditiv?

Byggnadskreditiv

Ibland kanske sparkapitalet inte är tillräckligt för att täcka upp den kostnad som ett planerat byggprojekt kostar. Om det inte är ett akut jobb så är det fördelaktigt om du istället sparar ihop till hela summan. Men detta kan också dra ut på tiden och om det är ett projekt som måste bli klart ganska snart så kan du ta hjälp av ett byggnadskreditiv, även kallat bygglån.

Annons:
påmind ad bannerVad innebär byggnadskreditiv? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Med ett brett utbud av olika fysiska banker och onlinebaserade alternativ så kan det dock vara lite knepigt att göra ett personligt val. Det är flera saker som du bör ha i åtanke. Om du funderar på detta och lägger ner lite tid på att hitta ett låneavtal som passar dig kan du spara pengar och även teckna ett säkrare lån som du faktiskt har råd att betala tillbaka.

Jämför olika bolags villkor

Precis som med samtliga lån du tar så kommer det att ge fler fördelar om du kikar på lite olika alternativ och verkligen jämför olika lånevillkor, för att du sedan ska kunna välja det som är allra mest förmånligt för dig. Fysiska banker erbjuder oftast den allra bästa räntan och avbetalningsplanen, men det är dock inte alla som kommer att vara berättigade eller godkända för byggnadskreditiv på en fysisk bank. Här spelar din inkomst, skatteregister och eventuella betalningsanmärkningar in i bilden.

Så om du har testat att ansöka om ett bygglån hos till exempel Nordea eller Swedbank och har fått avslag, så behöver inte detta innebära att du måste skjuta upp bygget. Alternativa lånebolag online är en annan lösning, men här gäller det verkligen att du sätter dig in i valet för att inte behöva betala en massa onödiga kostnader.

När kan man ansöka om byggnadskreditiv?

Det går inte att ansöka om ett byggnadskreditiv för inköp till huset eller vissa mindre renoveringar. Här krävs istället särskilda riktlinjer för att ditt lån ska beviljas och vad lånet ska användas till är av allra största betydelse. Ett byggnadskreditiv kan beviljas om du som privatperson eller företag ska bygga nytt, bygga om eller genomföra en mer gedigen renovering.

När ett lånebolag avgör om de ska bevilja din ansökan eller inte så är det några saker de kikar på. Byggnadskreditiv är som en form av kredit som du tilldelas för att kunna utföra bygget. Lånet kommer vanligtvis sedan att bakas in i ditt bolån efter att bygget är klart, så förstahandsvalet bör därför alltid vara att ansöka hos det bolag som du har ditt bolån med.

Lånebolaget kommer att göra en ganska gedigen kreditupplysning och dessutom göra en ekonomisk bedömning för att helt enkelt säkerställa att du har råd med lånet. Beroende på vilken typ av renovering eller bygge som pengarna ska användas till, kan lånebolaget även begära att du skickar in ett eventuellt bygglov. Så innan du ansöker om lånet måste du säkerställa om det krävs bygglov eller inte.

När bygget är klart

När arbetet är klart så kommer en ny värdering på fastigheten att utföras, detta för att se om tillbyggnaden eller renoveringen påverkar marknadsvärdet så pass mycket att krediten istället kan bakas in i ditt bolån. Men vad är då fördelen med detta?

Bolån är vanligtvis det lån som har allra bäst räntevillkor och du kommer då att kunna spara en rejäl slant istället för att behöva betala extra varje månad för uppläggningskostnader och amortering. Om du dessutom har möjlighet att baka samman lånet på en och samma bank så kommer du att kunna få en mer tydlig överblick på din ekonomiska situation.

Bli först med att kommentera

Kommentera