
Med stigande elpriser är många oroade för höjda elräkningar i landet. Inför jul tar vi fram adventsljusstakar och annan julbelysning för att lysa upp våra fönster och trädgårdar. Men visste du att du med ett fåtal knep kan sänka din elkostnad genom att byta lampor till andra mer miljövänliga alternativ? Byt julbelysning och spara pengar!
Julbelysning kring advent
Den mesta julbelysningen sätts upp runt första advent cirka en månad innan julafton. Detta kan vara allt ifrån adventsljusstakar, stjärnor i fönster och ljusslingor på balkonger och i trädgårdar. Sedan kläs även julgranen i antingen slingor eller separata ljus och står tänd den största delen av dagen.
Med mörker som smyger in allt tidigare under dagen tänder vi lamporna mycket tidigare om dagarna i våra hem. Detta gör att vi förbrukar en hel del energi.
Men hur stor denna elförbrukning blir beror till stor del på vilken typ av belysning du väljer och hur gammal din julbelysning är. Med ett par få, smarta knep kan du hålla nere elkostnaderna för din julbelysning.
Byt ut glödlampor mot LED
LED-lampor är kända för att vara ett mer miljövänligt alternativ och ett val av lampor som både håller längre och är mer energisnåla. Detta stämmer även när det kommer till julbelysning. LED-lampor drar nämligen mellan åtta till tio gånger mindre el än vanliga lampor. Därför kan det verkligen vara dags att byta ut dina glödlampor till LED, inte endast under julen.
Byt ut din ljusslinga till julgranen med glödlampor mot en med LED-lampor, och samma sak med ljusstaken. Tänk dock på att byta ut alla lampor i ljusstaken för att du ska kunna spara el eller köp helt nya ljusslingor i LED. Har du många fönster med julstjärnor i kan det även här vara en god idé att byta ut dem till mer smarta val.
Förutom att glödlampor drar mer energi är de även mer ineffektiva än LED-lampor. Endast 10% av den energi som glödlampan producerar blir till ljus, resten blir till värme. Med LED-belysning kan du räkna med att får ljus som är mer effektiv, hållbar och billig.
En plats där du verkligen kan spara in på att byta till LED-belysning är den som lyser upp din balkong eller ditt hus utifrån. Detta då dessa lampor står tända större delen av dagen eller rent av dygnet runt som en dekoration och mysighetsfaktor till förbipasserande.
Köp ny julbelysning om du haft er gamla i många år
Att byta ut gammal julbelysning till nyare modeller och märken kan även det göra att du sparar pengar och förbrukar mindre energi. Många tänker kanske att det är en onödig investering att köpa ny julbelysning ifall den gamla fortfarande fungerar. Men nyare modeller består oftast av LED-belysning vilket gör att du i längden verkligen kan spara pengar.
Om du har en adventsljusstake du verkligen vill behålla kan du i många fall spara själv ljusstaken och endast byta ut lamporna till mer energisnåla alternativ.
Ställ in timer för belysning
Om du har belysning utomhus på exempelvis balkongräcke eller i trädgården är det mysigt att tända den mot kvällen så att du både kan se din belysning inifrån, men även för de förbipasserande som ser de fina ljusslingorna i mörkret.
Genom att slå på en timer för din julbelysning kan du själv bestämma vilka timmar som belysningen ska vara påslagen. Om du exempelvis sover längre om morgonen kan det hinna bli ljust ute innan du släcker din julbelysning, vilket gör att du har på dina lampor i onödan. Genom att ställa in en timer för belysning kan du se till att din belysning endast på påslagen när det är mörkt ute.
Bli först med att kommentera