Cannabisaktier på börsen – Investera i alternativ odling

Cannabisaktier på börsen

Cannabisaktier på börsen – Det är inget snack om saken att många väljer att investera i cannabisaktier, men eftersom detta också är en väldigt kontroversiell marknad finns det många frågetecken som gör att vissa väljer att inte gå in med en investering i tron att det kanske är olagligt eller att det helt enkelt inte är en särskilt lönsam investering som ger bra avkastning.

Annons:
påmind ad bannerCannabisaktier på börsen - Investera i alternativ odling t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Men med denna artikel vill vi slå hål på de myter som florerar och även ge dig lite tips på vägen om du är intresserad av att investera i cannabisaktier på börsen. Vilka bolag ska man hålla ett extra vakande öga på och vad ska man tänka på innan man investerar?

Vad innefattar cannabisaktier?

Att investera i cannabisaktier är faktiskt en väldigt bred form av aktier. Alltså består marknaden av cannabisaktier inte bara av bolag som odlar cannabis utan cannabisaktier kan också innefatta bolag som framställer läkemedel med cannabis, butiker som säljer cannabis, produkter som innehåller cannabis och även flera olika typer av fastighetsbolag som äger marker där cannabis odlas.

Utbudet av svenska cannabisaktier som är lagliga är dock väldigt begränsat och de största aktierna hittar du istället på den kanadensiska börsmarknaden, där många av dem finns tillgängliga hos bland annat Avanza eller annan vald börsmäklare.

Varför kanadensiska cannabisaktier tillhör de främsta beror framförallt på Kanadas lagar när det kommer till odling och försäljning av Cannabis. Eftersom detta är lagligt i Kanada så väljer de flesta aktörer att ha sin bas i Kanada och aktiemarknaden är därmed anpassad efter just detta.

Är det lagligt att investera i cannabisaktier?

Ja att investera i cannabisaktier är lagligt så länge aktierna är registrerade på börsmarknaden. Du kan också själv välja att stötta en del av processen och hanteringen av cannabis. Vill du fokusera på dess användning inom läkemedelsindustrin kan du göra detta eller om du hellre vill fokusera på bolag som odlar cannabis är detta också ett alternativ.

Populära cannabisaktier på börsmarknaden

Men att hitta rätt i djungeln av aktier kan vara klurigt och kanske lite extra om man letar efter en cannabisaktie att investera i eftersom de finns i ett begränsat antal.

De tre cannabisaktier som det har gått allra bäst för är Green Thumb Industries som under ett år har ökat med 106,4%, OrganiGram Holdings som har ökat med 93,26% på ett år och slutligen Tilray Inc som under ett år har ökat med 84,34%. Så som du ser på dessa resultat finns det stor potential att din investering kan öka i värde ganska snabbt och mycket på kort tid.

Dessa tre cannabisaktier är dock registrerade på den kanadensiska börsmarknaden, men detta innebär att du också kan göra en investering så länge du väljer en aktietjänst som listar denna.

Finns det några cannabisaktier i Norden?

Det finns väldigt få cannabisaktier i Norden som du kan investera i. Odling och försäljning av Cannabis är helt uteslutet då detta inte är lagligt i Europa. Men däremot finns det några få bolag som använder cannabis inom sina läkemedel, däribland det danska aktiebolaget Stenocare.

Är cannabisaktier en säker investering?

Om man kikar på de största cannabisaktierna har de flesta stigit ganska kraftigt i värde det senaste året. Men detta innebär inte att samtliga cannabisaktier kommer att göra detsamma. Jämför därför flera olika aktier innan du gör din investering och ha i åtanke att investeringen bör ses som långsiktig.

Precis som med all form av investering så är det också en chans att du inte får tillbaka allt som du har investerat om aktien går riktigt dåligt. Så investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora!

Vi hoppas att du med denna artikel har fått en bättre förståelse över fördelarna med att investera i cannabisaktier och att du hittar ett aktiebolag som passar dig!

Bli först med att kommentera

Kommentera