Checklista för att börja handla aktier

Checklista för att börja handla aktier

Checklista för att börja handla aktier – Att handla med aktier är någonting som många har på sin lista att komma igång med. Men det är också en helt ny värld om man inte är van med denna typ av handel, och det kan kännas överväldigande med all information som finns ute på internet.  

Annons:
påmind ad bannerChecklista för att börja handla aktier t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Vart börjar man och vad är det viktigaste att veta innan man sätter igång?  Vi har därför satt ihop en checklista för att börja handla aktier som du kan gå igenom innan din första handel!  

Snabb bakgrund – vad är aktiehandel?  

När du handlar aktier betyder det enkelt förklarat, att du köper delar ur ett aktiebolag. Däremot så köper du inte dina aktier direkt av företaget, utan denna sker på börsen som blir som en andrahandsmarknad. Du köper alltså aktier av någon som säljer dem.  

Tänk på att handel med aktier alltid är en risk, och det finns aldrig någon garanti att du kommer gå med vinst eller att du kommer få tillbaka de pengar du har investerat.  

Checklista för att komma igång 

När du ska ta steget att börja handla med aktier finns det en hel del du behöver ha koll på för att kunna göra en bra affär. Här nedan går vi igenom några punkter i en checklista för att börja handla med aktier.

Ha ett kapital redo att investera med  

Detta är det första steget. Att ha ett kapital som du är redo och kan investera är viktigt, och detta är pengar som du tekniskt sätt ska kunna klara dig utan. Du ska alltså aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora.  

Lär dig vad som påverkar aktiekursen  

Det kan vara lätt att tro att ett det endast är när det går bra för ett företag som kursen ökar, och när det går dåligt så sjunker den. Däremot så finns det flera faktorer som påverkar detta och det är viktigt att veta vad som påverkar aktiekurser så att du också har koll på riskerna.  

Detta kan till exempel vara marknaden generellt, om det är oroligheter i världen eller om det är lågkonjektur så brukar bolag gå sämre. Medan om det är högkonjektur så går företag generellt bättre. Ha även bra koll på börsens öppettider för när du kan köpa och sälja aktier.

Välj plattform att använda dig av 

Här finns det mängder av alternativ som alla har sina för- och nackdelar. En av de största plattformarna idag för båda nybörjare och mer avancerade aktiehandlare är Avanza.  
Det finns några punkter som du kan kika extra på när du kollar runt på plattformar.  

  1. Courtage, vilket är avgifter för varje köp och sälj som du gör 
  1. Minsta insättning 
  1. Användarvänlighet – hur är språket, finns det en app och går den att använda på mobil och dator lika enkelt?  
     

Registrera dig på den plattform som passar dig bäst  

När du kikat runt och hittar den plattform som du vill använda dig av så har det blivit dags att registrera dig och skapa en konto. Detta är gratis på de allra flesta sidor, även om vissa ibland har en premium-version som du betalar extra för.  

När du registrerar dig så kan du också direkt koppla ditt bankkort till ditt konto, eller föra över med en annan metod såsom Swish. Då har du pengar på kontot för att starta igång ditt handlande direkt. 

Hitta aktier som du vill köpa  

Nu har du pengar på ditt konto och det har blivit dags att handla! Kanske har du gjort din research på vilka typer av aktier du vill handla med, till exempel om du vill investera i företag som tänker på miljön. Det finns mängder av aktier, och när du väl hittat det som du vill köpa så är det bara att ta steget och klicka på köp.  

Tips! Handla inte på måfå utan försök lägga fram en strategi som du tror fungerar för dig. Denna kan självklart ändras med tiden medan du lär dig mer om hur marknaden fungerar.  

Bli först med att kommentera

Kommentera