
I stundens hetta och lyckan över att flytta in tillsammans så är det väldigt lätt att praktiska saker som till exempel att upprätta ett samboavtal glöms bort. Det kanske inte heller känns särskilt nödvändigt vid det tillfället.
Men för att kunna skydda både din och din partners egendomar och tillhörigheter så är det alltid smart att införa ett samboavtal som ger flera fördelar och kan användas på flera olika sätt. Men hur fungerar då samboavtal och när bör det användas?
Vad är skillnaden mellan ett samboavtal och sambolagen?
Sambolagen eller att införa ett samboavtal innebär flera fördelar och kommer framförallt att underlätta vid en separation. Även om detta såklart inte är någonting som man tänker på vid inflyttningen, så är det en säkerhetsåtgärd som kommer att skydda er båda och som ger en mer rättvis uppdelning av era ägodelar.
Men vad gäller då om man som sambos bestämmer sig för att separera? Detta är en lag som har upprättats och som inleds när två sambos separerar och som inte har skrivit något avtal sinns emellan.
Sambolagen
Sambolagen gäller fram tills man tecknar ett avtal om egendom, tillhörigheter och ägodelar. Sambolagen innefattar också en särskilt bodelning där man går igenom samtliga saker som båda parterna har rätt till, men fördelningen sker ofta rakt av och om det är några särskilda ägodelar som ni bör ha rätt till, så är det här samboavtal är smart att inkludera.
Det finns också tillfällen då sambolagen inte gäller. Detta är bland annat när egendomen har köpts av en av parterna innan sambon flyttade in eller det rör arvgods. Vem som har rätt till boendet efter en separation beror lite på vem som har köpt bostaden och vilken typ av fastighet det rör sig om.
När räknas man som sambos enligt sambolagen?
Enligt sambolagen måste man bo tillsammans och båda vara skrivna på adressen för att man ska räknas som sambos.
Om du skulle flytta in med din partner och ändå vara skriven på en annan adress kommer inte sambolagen att gälla, även fast du har köpt fastigheten tillsammans eller innehar andra ägodelar i boendet. Första steget är alltså att säkerställa att ni både står skrivna på boendet. Detta för att du ska ha rätt till en bouppdelning om ni väljer att inte skriva ett samboavtal och ni sedan skulle separera eller någon av er skulle insjukna.
Hur upprättar man ett samboavtal?
Ett samboavtal skiljer sig mycket från andra typer av avtal. Ett samboavtal behöver till exempel inte bevittnas av utomstående, men däremot ska allting stå nedskrivet för att avtalet ska gälla. Du och din partner kan alltså själva bestämma vad avtalet ska innefatta och kan ta hjälp av en jurist eller juridisk person om ni vill säkerställa att allting sker enligt svensk lag.
I de flesta fall delas gemensamma tillgångar och egendomar i hälften vid en eventuell separation.
Måste man skriva ett samboavtal?
Ett samboavtal är ett frivilligt avtal som inte är ett måste att upprätta. Det kommer dock att underlätta alla praktiska bestyr i händelse av en separation, bortgång eller eventuell bodelning. Ni kan då skriva vilka tillhörigheter som ni ägde innan ni blev sambos, kan skriva ner arvgods och vilka gemensamma tillhörigheter som ni ska dela upp.
Så när ni har börjat komma iordning, upprätta ett samboavtal för att skydda er egen egendom.
Bli först med att kommentera