Idag ser bostadsmarknaden väldigt annorlunda ut till skillnad för bara några år sedan. Människor står utan bostäder och studenter kan tvingas köpa sin bostad för att ha möjlighet att flytta hemifrån. Att köpa en lägenhet eller ett hus är en stor investering som kräver mycket pengar. Ännu dyrare blir det om man bor i en större stad, t.ex. Stockholm eller Göteborg.
Det finns flera sätt att gå tillväga om man vill köpa en bostad. Naturligtvis kan man spara ihop sina pengar själv, men detta tar oftast en mycket lång tid, tid som människor inte har möjlighet att vänta. Istället för att vänta tills man sparat ihop slantarna kan man ta hjälp av en bank och finansiera sin bostad med hjälp av ett bolån.
Så fungerar bolånet
Med hjälp av ett bolån har du möjlighet att köpa en lägenhet eller ett hus. Lånet är oftast mycket stort, vilket betyder att du kommer behöva ha en väldigt god kreditvärdighet för att få lånelöftet beviljat. Vill man öka sina chanser att få ett bolån kan man använda sig av en borgensman eller ha en medsökande på lånet. Då räknas flera inkomster in och lånet är säkrare för banken att bevilja.
Med ett högt lånebelopp kommer också många krav på låntagaren. I listan nedan radar vi upp de krav som banken kommer att ha på dig.
- Bolånetak – Ett bolånetak betyder att du inte får låna mer än 85 % av den totala kostnaden för din bostad. Resterande 15 % (kontantinsatsen) behöver du ha sparat ihop själv alternativt finansierat med hjälp av ett privatlån.
- Amorteringskrav – Är du i behov av mer än 50 % av bostadens kostnad är du tvungen att betala amortering på ditt lån. För belopp på 50-70 % ligger amorteringen på cirka 1 % om året. Lånar du ett belopp som är 4-5 gånger mer än din årsinkomst gäller 2 %.
- Ränta – Din kreditvärdighet ska inte bara kunna hantera den ränta som banken sätter på ditt lån. Banken räknar med att de rörliga boräntorna kommer att stiga med cirka 6-7 %. Denna stigande ränta kommer även att räknas in på ett sådant sätt att banken bara kommer att bevilja ett bolån om de känner sig säkra på att du kan hantera en ökad ränta.
- Skuldkvotstak – På senare tid har det blivit allt fler banker som väljer att använda sig av ett skuldkvotstak. Skuldkvotstaket betyder att du inte får låna mer än 5 gånger din totala årsinkomst. Har du t.ex. en inkomst på 300.000 kronor om året kommer du endast att få låna upp till 1,5 miljoner kronor.
Kom ihåg att ett privatlån till kontantinsatsen både kan vara till din fördel och nackdel. Både bolånet och privatlånet kommer behöva betalas tillbaka och här gäller två olika räntor, samt två olika amorteringskrav (om du har lånat mer än 50 %). Innan du ansöker om ett bolån och privatlån behöver du alltså vara säker på att din ekonomi kan hantera de kostnader som medföljer. Har du möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen själv ligger du ett steg före och kan spara in en hel del pengar.