På senare år har ordet kryptovaluta blivit alltmer populärt. Det är en term som används framförallt av den yngre generationen, både i Sverige, men också globalt. Till en början kan det vara något som låter främmande, varpå det därför är viktigt att förklara vad det innebär. Denna artikel förklarar vad en kryptovaluta är och vilka funktioner det har.
Vad är en kryptovaluta?
En kryptovaluta är en typ av valuta som är baserad på internet. Den använder sig i regel av en teknologi vid namn blockchain. Denna teknologi innebär i sin tur att transaktioner av kryptovalutor och dess plattformar är legitima, transpareta och bortom räckhåll för både banker.
Den mest centrala idén bakom kryptovalutor är att det är ett system som är skapat för användarna. Detta på grund av att det inte finns någon bank eller myndighet som har kontroll över den. Istället så sköts transaktioner genom det så kallade blockchain systemet.
De viktigaste funktionerna
Kryptovalutors mest viktiga funktion är att den tillåter två parter att direkt göra transaktioner sinsemellan. Således kan detta göras direkt mellan parterna utan någon inblandning av banker. På så sätt slipper man även bankavgifter och bankmedlemskap för att överföra pengar globalt. I praktiken kan det innebära att man kan slippa undan flera tusen kronor i bankavgifter, då man inte längre behöver använda sig av dessa.
Genom blockchain systemet innebär det även att det är extremt svårt, om inte omöjligt, att förfalska kryptovalutor. Detta är också något som gör det extra lockande för konsumenter då man kan finna en viss säkerhet i detta.
Skillnader mot mer traditionel valuta
Det finns en mängd olika skillnader mot mer traditionell valuta. Kanske den mest viktiga är att vanlig valuta utfärdas av olika centralbanker runtom i världen. Exempelvis i Sverige så har vi Riksbanken. Dessa institutioner reglerar därefter användandet av traditionella valutor, varpå värdet kan förändras exempelvis genom räntor. När det kommer till kryptovalutor så kontrolleras detta helt och hållet genom blockchain teknologin. På så sätt kan inte de vanliga institutionerna påverka kryptovalutorna, utan det kontroller i princip av användarna.
En annan stor skillnad är att om man vill göra transaktioner online så måste man numera i princip ha ett bankkonto. Detta är inte fallet med kryptovalutor utan man kan göra transaktioner genom en så kallad digital plånbok. På så sätt kan man använda valutan på ett mer effektivt sätt än i jämförelse med de vanliga valutorna.
Bitcoin
kr201,904.01
Ethereum
kr12,112.22
NEO
kr56.41
Waves
kr11.97
XRP
kr3.89
Tether
kr7.60
Bitcoin Cash
kr1,577.27
EOS
kr4.37
Litecoin
kr493.05