En enkel guide om aktier för nybörjaren

En enkel guide om aktier för nybörjaren

Att komma igång med att sälja och köpa aktier som nybörjare kan kännas krångligt och svårt. I den här artikeln ska vi därför förklara hur du kan komma igång med aktier. Vi kommer gå igenom vad som krävs steg för steg och vad du behöver tänka på.

Hur börjar jag med aktier?

En enkel guide om aktier för nybörjaren t?a=1078715997&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Det första som krävs när du vill börja med aktier är ett kapital. Det måste vara sparade pengar som du inte behöver nu eller inom de närmsta åren. Tidsperspektivet är viktigt när du investerar i aktier, en vanlig rekommendation är att du inte ska behöva röra pengarna på fem till tio år.

Den största anledning till det är att aktierna och börsen går både upp och ner i värde, men om du ser ur ett historiskt perspektiv har börsen gått uppåt över tid. Därför anses aktier som en bra långsiktig investering för dina pengar.

Olika sätt att investera i aktier

När det gäller att investera i aktier kan du välja att göra på två olika sätt. Du kan investera hela ditt kapital på en gång eller så satsar du delar av ditt sparande. Ett så kallat månadssparande då köper du istället aktier varje månad för en viss summa. Precis som när du sätter in pengar varje månad på ett sparkonto men du istället investera på börsen.

Börja med aktier fem enkla steg

Det är faktiskt ganska enkelt att börja med aktier och med en bra strategi går det att undvara många risker. Här går vi igenom hur du enkelt kommer igång på bara några minuter.

1. Välj nätmäklare eller bank

Eftersom du inte får köpa aktier som privatperson på Stockholmsbörsen så måste du köpa dina aktier via en nätmäklare eller bank. Det finns flera bra och enkla tjänster för det på nätet. Det är viktigt du väljer en bra nätmäklare med lättnavigerad hemsida och en bra support som till exempel Avanza eller Nordnet. Väljer du istället att investera i aktier via din bank så tar du kontakt med din bank.

2. Öppna investeringskonto

Du måste välja typ av investeringskonto eftersom du inte kan handla med aktier via ditt vanliga bankkonto. Det vanligaste kontot till det är ett investeringssparkonto ISK.

Det är ett enkelt och väldigt förmånligt typ av konto. Dessutom slipper du att deklarera några enskilda affärer som görs i ditt ISK.

Istället betalar du schablonskatt som är baserat på värdet på ditt ISK. Skatteuppgifterna är förtryckta på deklarationen. Enkelt och fördelaktigt skattemässigt för dig och ditt sparande.

3. Hitta rätt aktier

Det finns vissa saker du bör tänka på när du köper dina första aktier. Det bästa är att börja med större lönsamma bolag, som har en bra historik och som ger aktieutdelning.

En bra första aktie kan till exempel vara en av de stora investmentbolagen. Eftersom de i sin tur äger många andra bolag innebär det mindre risker.

4. Köp fler aktier och sprid riskerna

Att investera i aktier innebär alltid en viss risk. Därför är det bra att investera i flera olika företag inom olika branscher för att sprida ut riskerna. Det är också viktigt att du har tålamod och förstår att aktier är ett långsiktigt sparande.

5. Investera pengar löpande och månadsspara

En smart lösning är att månadsspara i aktier. Då kan du sätta av en del av din lön varje månad till ditt sparande. Du ska helst ha två sparande, ett till oförutsedda utgifter och ett till långsiktigt sparande som du kan satsa i aktier. Fördelarna med att göra så är att du ibland köper aktier billigt och ibland dyrt som på sikt gör att du gjort en bra investering.

Några andra viktiga tips till dig som aktiesparare

Det är viktigt att undersöka företaget du ska köpa aktier i innan du bestämmer dig. Så att du vet vad för slags rörelse du stödjer.

En annan viktig sak är att hålla dig välinformerad. Häng med i de marknader och företag du satsar på. Har du koll på företagets ekonomi och hur aktiemarknaden fungerar har du större chans att lyckas med dina investeringar.

Välj gärna ut två till tre aktier som du investerar dina pengar i som till exempel ett investmentbolag, en fastighetsaktie och en tillväxtaktie. Det är viktigt att du sprider ut riskerna. Det finns mer att säga i ämnet och här kan du läsa mer om aktier för nybörjare.

Bli först med att kommentera

Kommentera