En snabb genomgång av den svenska lånemarknaden

genomgång av den svenska lånemarknaden

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenska folket upp sig på mängder av olika lån för att finansiera olika projekt. Ett lån kan vara ett bra ekonomiskt verktyg att ta till, men behöver användas på rätt sätt för att säkerställa ett så gott resultat som möjligt.

Annons:
påmind ad bannerEn snabb genomgång av den svenska lånemarknaden t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Samtidigt så är den svenska lånemarknaden oerhört förvirrande och komplex. Oavsett om du är ute efter ett privatlån, bolån, eller kreditlån så finns det en hel del saker som man behöver hålla koll på. I den här texten kommer vi att tillhandahålla en snabb genomgång av den svenska lånemarknaden och hur allting fungerar. Tänk dock på att detta enbart agerar som en grund om man känner att man har lite sämre koll och inte bör ses som en heltäckande guide. Det är alltid bäst att läsa på för mycket än för lite.

Vilka olika typer av långivare finns det?

I Sverige så finns det idag primärt två olika typer av långivare som man kan välja att vända sig till. Den första av dessa är banker, vilket för många också känns som ett naturligt val för många. Idag så erbjuder alla Sveriges storbanker möjligheten att teckna upp sig på en lång rad olika typer av lån.

Men det är inte bara banker som erbjuder sina tjänster till svenska konsumenter. Idag så kan man också välja att vända sig till fristående långivare. Detta har blivit allt mer populärt och idag så har man som prospektiv låntagare ofta mer än 100 olika långivare som man kan välja att vända sig till. Detta har blivit populärt för mindre privatlån och samlingslån och många erbjuder också möjligheten att teckna upp sig på lån utan UC, någonting vi pratar mer om i nästa stycke.

Lån med eller utan UC?

UC står för Upplysningscentralen och är Sveriges största kreditupplysningsbolag. UC används alltid av stora banker och en del fristående långivare och deras rapport används sedan som ett underlag av långivaren för att kunna ta ett mer välgrundat beslut kring huruvida pengar ska lånas ut eller inte. 

Det är lagstadgat att en kreditupplysning behöver genomföras innan man lånar ut pengar. Det går dock att vända sig till fristående långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag som gö det lättare att bli beviljad. Dessa kreditupplysningar görs i sådana fall hos Creditsafe, Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode) eller liknande företag med godkännande från IMY.

Så hittar man det bästa lånet

På grund utav att det idag finns så många olika långivare som man kan vända sig till som alla erbjuder olika räntor så är det viktigt att man först och främst genomför en jämförelse för att hitta ett lån som passar väl in på ens behov och situation. Det bästa sättet att göra detta på är att använda sig av en jämförelsehemsida för att se till att man får en överblick kring allting som finns tillgängligt, samtidigt som man inte riskerar att missa några bra erbjudanden som går att ta del av.

Bli först med att kommentera

Kommentera