Enkla tips för att spara pengar i hemmet

För att ha en bra ekonomi gäller det att ha balans mellan inkomster och utgifter. Det går ofta att öka inkomsterna, men det är också viktigt att ha kontroll över utgifterna. En stor utgift för många är boende och de kostnader som hör till boendet. Förutom att förhandla fram en så bra ränta som möjligt på bolånet finns det flera sätt att spara pengar i hemmet.

Annons:
påmind ad bannerEnkla tips för att spara pengar i hemmet t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Sänk temperaturen

För den som själv kan reglera värmen i bostaden är det lönsamt att sänka inomhustemperaturen någon eller några grader och istället ta på sig en extra tröja eller sockor om det känns kallt. Oftast märks inte någon grad eller två utan man har slentrianmässigt ställt in samma temperatur i bostaden.

En lägre uppvärmningstemperatur sparar både energi och pengar och är bättre för miljön.

Släck lamporna och stäng av apparater

Ett annat spartips som går att tillämpa är att dra ner på onödig elförbrukning. Sådan förbrukning är t.ex. via lampor som är tända i rum där man inte vistas, eller apparater som står i stand-by-läge. Varje enskild lampa kanske inte drar så mycket el, men sammantaget kan den onödiga elförbrukningen bli ganska kostsam. Även här får man, förutom en ekonomisk effekt, även en miljöeffekt.

Duscha kortare och snålare, bada mer sällan

Varma duschar är sköna men förbrukar både vatten och energi för uppvärmning av vattnet. Man behöver inte sluta duscha helt om man vill spara pengar, men man kan försöka ta något kortare duschar och även installera duschmunstycken som effektiv sparar vatten men ändå ger en skön effekt.

Tycker man om att bada så kan man försöka spara lite vatten och energi genom att då och då byta ut badet mot en dusch. En kortare dusch är mer skonsam för miljön och plånboken än ett välfyllt varmt badkar.

Underhåll bostaden

Förutom att dra ned på energi- och uppvärmningskostnader är det också viktigt att försöka minska på renoveringskostnader. Underhåller man bostaden så undviks dyra skador och större reparationer än nödvändigt. Man bör t.ex. hålla huset välmålat, om det är ett trähus, så att inte fukt tränger in i fasaden. Hängrännor och stuprör bör vara fria från skräp och smuts så att de kan avleda vatten som det är tänkt.

Gamla elledningar bör bytas ut för att undvika bränder och gamla vatten- eller avloppsrör är också ekonomiskt att byta innan dessa orsakar fuktskador. Visserligen går det att få ut en del ersättning via hemförsäkringen vid en del skador, men det är nästan alltid en viss självrisk vid skadehändelser och dessutom bör man ha vidtagit de åtgärder som är normala för att undvika skador.

Mat

En annan stor kostnad för de flesta hushåll, förutom boendet, är mat. Här finns mycket att göra i form av klassiska tips som att ta vara på rester, äta mer vegetariskt och göra storkok. Matlådor kanske sparar mest pengar utanför hemmet i form av att man inte äter köpt lunch, men även hemma är det bra att ha färdiga matlådor till de kvällar då man helt enkelt inte orkar laga mat men ändå vill ha något snabbt och enkelt. Istället för köpt snabbmat kan man ta fram en härlig hemlagad måltid som både är bra för mage och plånbok.

Bli först med att kommentera

Kommentera