Enskild firma vs aktiebolag (AB) – Fördelar och nackdelar

Att starta företag är spännande, men det finns en hel del att tänka på. Det första du bör överväga är vilken bolagsform du ska välja. Det finns generellt ingen bolagsform som är bättre än de andra, utan det beror på dina förutsättningar och den typen av företag du vill driva. Två av de vanligaste företagsformerna är enskild firma och aktiebolag. Ett aktiebolag innebär begränsat personligt ansvar. Å andra sidan är det krångligare än enskild firma. Här kan du läsa mer om fördelarna och nackdelarna med dessa två bolagsformer.

Annons:
påmind ad bannerEnskild firma vs aktiebolag (AB) - Fördelar och nackdelar t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Enskild firma

Enskild firma är en enkel bolagsform som passar de flesta, framför allt små nya företag. Fördelen är att det är lätt att komma igång och bolagsformen passar framför allt dig som inte riktigt vet hur du vill att verksamheten utvecklas. Om du driver företaget utan anställda, liten omsättning och relativt låga vinster är detta en mycket bra bolagsform. Det krävs inget startkapital för att starta en enskild firma och dessutom är de löpande kostnaderna lägre för en enskild firma än för ett aktiebolag.

Det finns dock flera nackdelar, varav den främsta enligt många är det personliga ansvaret. Företagarens personnummer är samma som företagets organisationsnummer. När du driver en enskild firma finns det ingen skillnad mellan din privata ekonomi och företagets ekonomi. Med andra ord kan du som företagare behöva betala fordringsägare om bolaget inte kan betala. Detta innebär stora risker för den privata ekonomin. Med andra ord är du som ägare till den enskilda firman personligt ansvarig för samtliga skulder i företaget.

Aktiebolag

Aktiebolag, ofta förkortat AB, är en mycket populär bolagsform och den vanligaste bolagsformen för företag med fler än en person. Den stora fördelen och själva grundidén med aktiebolag är att ägaren, den så kallade aktieägaren, inte har något personligt ansvar. Företagets skulder tillhör företaget och ägaren kan inte bli personligt skyldig att betala skulderna i bolaget. Förutom det begränsade personliga ansvaret är det många som menar att det finns marknadsfördelar med att ha ett AB istället för en enskild firma. Det finns konkurrensfördelar med att ha ett aktiebolag istället för enskild firma eftersom många anser att det är mer seriöst. Detta beror dels på att det kan signalera att företaget är av en viss storlek, men framför allt har potentiella kunder möjligheten att kolla upp företaget via årsredovisningarna som är offentliga. Detta gör att många kunder kan känna sig trygga när de anlitar ett AB. Ett AB kan även ha vissa skattelättnader jämfört med en enskild firma, bland annat i form av lågbeskattad utdelning.

Nackdelarna med aktiebolag är framför allt de höga kostnaderna. Dels krävs det ett startkapital på 25 000 kronor. I företagssammanhang är detta dock en relativt liten kostnad eftersom det alltid behövs kapital för att starta och driva en verksamhet. Det förekommer dock även löpande kostnader i form av bland annat administration och årsredovisning. Utöver detta så kostar det en rejäl slant att avveckla aktiebolaget, ofta cirka 10 000 kronor eller mer.

Slutsats

Det finns fördelar och nackdelar med båda bolagsformerna. Den enskilda firman passar perfekt för dig som ensam vill starta upp en mindre verksamhet snabbt och enkelt samt hålla nere kostnaderna. Det kan vara en fördel att starta med enskild firma och sedan byta till aktiebolag när verksamheten kommit igång och företaget växer. Är ni flera kan det vara en god idé att starta ett aktiebolag redan från början.

Bli först med att kommentera

Kommentera