Faror med kreditkort?

Faror med kreditkort?

Aftonbladet rapporterar att fler väljer att handla med kredit och kreditkort under julhandeln. Men vad är egentligen farorna med att handla på ett kreditkort när pengarna inte räcker till? Det ska vi kolla på här

Bekvämt med kreditkort

Kreditkort kan vara ett bekvämt sätt att göra inköp och du kan också samla poäng, men de kan också vara farliga om de används fel. Vi går igenom vilka två faktorer som påverkar hur mycket ett kreditkort kostar dig i slutändan.

Räntor

Räntor är en av de största farorna med att använda ett kreditkort. De flesta kreditkort har höga räntor, även kallad årsränta, en årlig procentsats. Denna ränta är det belopp som du debiteras årligen för att låna pengar från kreditkortsföretaget. Räntor kan variera från 14% till över 20%. Det innebär att om du har en kreidt på 10 000 kronor och en årsränta på 20%, måste du betala extra 2000 kronor i ränta på toppen av det du har använt. Det snabbt gå utför, så det är viktigt att betala av skulden så snart som möjligt för att undvika att ackumulera räntekostnader.

Avgifter

En annan fara med kreditkort är avgifter. Många kreditkortsföretag debiterar avgifter för att använda kortet, såsom årliga avgifter, fakturaavgifter och föreningspåminnelser. Se till att läsa igenom ditt kreditkortsavtal noggrant så att du är medveten om de avgifter som du kan debiteras.

Få ordning på din ekonmi

Ha koll på dina utgifter och se till att du hela tiden klarar av att betala fakturan när den dimper ner. Klarar du det så kan ett kreditkort absolut vara bra. Hallandsposten rapporterar att ett vanligt nyårslöfte är att “få ordning och reda på sin ekonomi”. Kanske kan det vara något vettigt inför nästa år.

Summering angående ett kreditkorts risker

Kreditkort kan vara ett bra verktyg när det används ansvarsfullt, men det är viktigt att förstå riskerna som är involverade. De höga räntorna och eventuella avgifter kan göra det mycket dyrt att använda ett kreditkort. Det är också viktigt att komma ihåg risken att hamna i skuld, vilket sen kan vara tuff att ta sig ur. Om du väljer att använda ett kreditkort, se till att du förstår villkoren och bara använd det när det är nödvändigt.

Bli först med att kommentera

Kommentera