Fastighetsaktier på svenska börsen

Fastighetsaktier på svenska börsen

Som investerare har man många olika möjligheter till vart man ska placera sina pengar. Aktier tillhör ett mer populärt val och här finns också flera olika inriktningar som du kan gå vilket kan göra det aningen knepigt att avgöra vart pengarna ska läggas.

Annons:
påmind ad bannerFastighetsaktier på svenska börsen t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Fastighetsaktier är ett alternativ, men vilka olika fastighetsaktier på svenska börsen kan man då välja och är detta en bra placering enligt experter?

Vad är fastighetsaktier?

För att få en god förståelse för vilka typer av aktier som du bör investera i är det viktigt att du förstår vad begreppet fastighetsaktier egentligen betyder. Fastighetsaktier inriktar sig särskilt på bolag som äger, förvaltar eller utvecklar fastigheter i olika former. Vissa fastighetsbolag har även en blandning av olika fastigheter som du tar hand om och kan därför vara en intressant portfölj att kika lite extra på.

Detta kan röra sig både om butikslokaler, kontor eller bostäder. En del fastighetsaktier inriktar sig även särskilt på hotellbyggnader, så beroende på vad du är intresserad av och även hur din investering ser ut är det viktigt att du gör ett val som passar dig.

Fördelar med att investera i fastighetsaktier

Det finns många fördelar med att kika lite extra på fastighetsaktier. Eftersom de flesta fastighetsbolag har ett väldigt bra kassaflöde (de får ständigt in hyra från sina kunder), ger fastighetsaktier en väldigt god utdelning. Dessutom har du på den svenska marknaden många stabila fastighetsbolag som du kan investera i och som är en relativt säker placering av dina tillgångar.

Finns det några risker?

Precis som vid all form av investering så är det viktigt att du jämför olika val på marknaden och kikar på hur aktievärdet har sett ut på lång sikt, inte bara de senaste månaderna eller året. Detta kommer ge dig en tydligare överblick på vilket bolag som ger en mer stabil utdelning och vad du då kan förvänta dig.

Däremot är det viktigt att du aldrig investerar pengar som du kommer behöva inom en snar framtid. Aktiesparande ska alltid ses som en mer långvarig investeringsmetod och där värdet kan gå upp och ner ganska kraftigt under en period.

Tre populära svenska fastighetsaktier

Det finns många framstående fastighetsaktier som du kan välja att investera i. Kikar man däremot på de mer populära valen så är det framförallt tre som sticker ut lite extra – Hufvudstaden A, Castellum, och Whilborgs fastigheter.

Hufvudstaden A

En av de allra största fastighetsaktierna i Sverige är Hufvudstaden A. Kikar man tillbaka så hade aktien ett riktigt fall under år 2020, i och med pandemin. Den har nu sakta men säkert börjat klättra sig uppåt igen. Det är en bra investering  nu när värdet ligger lägre än tidigare och har chansen att klättra högre.

Castellum

Även fastighetsaktien Castellum hade ett fall som de flesta aktier under år 2020, men är också en av de fastighetsaktier som har gett en mycket bra avkastning om man kikar på en fem års period. Aktievärdet för Castellum har då ökat med 49,56%.

Whilborgs fastigheter

Om man kikar på en fem års period så briljerar också fastighetsaktien Whilborgs fastigheter. Aktievärdet har stigit med hela 90,29% och förvaltar flera intressanta fastigheter som ger dem ett mycket bra kassaflöde.

Vart kan man investera i fastighetsaktier?

För att du ska kunna göra en tryggare investering av fastighetsaktier, rekommenderar vi att du kikar på en mer etablerad tjänst som till exempel Avanza. Med deras smarta app kan du även enkelt följa din investering, jämföra olika aktier på ett smidigare sätt och få påminnelser direkt i mobilen. Vilken fastighetsaktie har fångat ditt intresse?

Bli först med att kommentera

Kommentera