Topp 5 filmer med Wall Street-tema

Filmer med Wall Street-tema

Filmer med Wall Street-tema – Rikedomar, uppgångar och fall, girighet, arbetsnarkomani, detta är endast några saker som fortsätter att locka tittare och filmskapare till Wall Street-temat. Idag finns det ett flertal filmer som fokuserar på just Wall Street, men vilka är de allra bästa? Jo, det är en blandning av sanna berättelser till unika drama- och actionfilmer. Det är dock inte alltid lätt att lista vilka filmer som är bäst, eftersom vi alla har olika smak. Här valde vi därför att gå efter vilket betyg dessa filmer fått hos IMDB.

5. American Psycho

På femte plats kommer den amerikanska klassikerna American Psycho. Den här filmen hade premiär år 2000 och är baserad på romanen från Bret Easton Ellis med samma namn.

Filmen utspelar sig i New York på slutet av 80-talet. Bateman, som spelas av Christian Bale, är en framgångsrik aktiemäklare som jobbar samt bor i New Yorks finaste kvarter. Bateman är väldigt besatt av att alltid vara bäst på det han gör. På utsidan visar han en någorlunda trevlig, korrekt sida, men på insidan döljer det sig en helt annan person.

Trots att många älskar denna filmen håller inte romanens författare med. Bret Easton Ellis gillade helt enkelt inte filmatiseringen. Men om man frågar andra personer anser de att detta är den enda filmatiseringen av Bret Easton Ellis verk som var bra.

En intressant sak om American Psycho är att huvudrollen som Wall Street-hunken skulle till en början spelas av Leonardo DiCaprio, Han fick dock kalla fötter och rollen gick då till Christian Bale.

4. Ombytta Roller

Ombytta Roller är en amerikansk komedi som hade premiär år 1983. I huvudrollerna får vi bland annat möta Dan Aykroyd, Eddie Murphy samt Jamie Lee Curtis. Eddie Murphy spelar i denna filmen en uteliggare, medan Aykroyd spelar en börsmäklare som inte alltid är den trevligaste. De två personerna byter plats efter att två bröder bestämmer sig för att göra ett experiment. Bröderna slår nämligen vad om att det är miljön som är den viktigaste aspekten för hur en människa utvecklas.

3. Wall Street

På tredje plats kommer den amerikanska dramafilmen Wall Street. Den hade premiär år 1987 och i huvudrollerna får du bland annat möta, Charlie Sheen och Michael Douglas.

Filmen handlar om den lovande börsmäklaren, Bud Fox, som skulle kunna tänka sig att göra i stort sett vad som helst för att få jobba för affärsmannen Gordon Gekko, som både är väldigt framgångsrik samt hänsynslös. Bud Fox ger insiderinformation till Gekko om Bluestar, ett flygbolag, som ett sätt att försöka imponera. Problemet med detta är att informationen han lämnar kommer från Bud Fox pappa som jobbar för Bluestar.

2. Inside Job

På andra plats kommer filmen Inside Job, som är en dokumentär/kriminalfilm. Den handlar om finanskrisen som skedde år 2007-2008. Filmen visades för förstagången i Cannes, vid filmfestivalen, år 2010. Den regisserades av Charles Ferguson som beskrivit handlingen om filmen som ”systematisk korruption i USA genom finansiella tjänster och konsekvenserna av systematisk korruption”. Vid Oscarsgalan samma år som premiären vann filmen ”bästa dokumentär”-kategorin.

Filmen visar, i fem olika delar, hur förändringar i politiska miljön samt praxis inom banksektorn var vad som bidrog till finanskrisen.

1. Wolf of Wall Street

På första plats kommer Martin Scorseses film Wolf of Wall Street. Den handlar om Jordan Belfords självbiografi. Belford hade börjat på tandläkarhögskolan men ändrade sig i stort sett direkt när han hörde någon säga att den gyllene eran för tandläkarna var över. Han hoppade av direkt och valde istället en annan väg.

Han hittade istället sin amerikanska dröm på Wall Street. Denna filmen kommer ta med dig på en tre timmars-resa full med kriminalitet, entreprenörsanda och festande. I huvudrollen finner vi Leonardo DiCaprio som Belford, och du får heller inte missa Matthew McConaughey som hade en liten roll.

Bli först med att kommentera

Kommentera