Finns det pengar att tjäna inom e-sport?

Finns det pengar att tjäna inom e-sport?

De allra flesta som sysslar med e-sport kommer aldrig att göra några pengar på det. Det bör i första hand ses som en hobby där endast de bästa av de bästa inom varje spel får en möjlighet att kunna försörja sig på sin talang. För den stora massan finns dock andra möjligheter att tjäna pengar på e-sport. Är du analytiskt lagd så kanske betting eller trading är din framtid. Är du istället kreativ och social så kan streaming visa sig vara din nya kassako.

För talangen

Annons:
påmind ad bannerFinns det pengar att tjäna inom e-sport? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

De allra bäst betalda e-sportarna i världen spelar Dota 2. Det är ett strategispel där det gäller att tänka snabbt och vara snabb med kommandon och musen. I Dota 2 möts två lag om fem spelare diagonalt över en med tre ”lanes” eller linjer. Varje spelare väljer en hjälte med unika egenskaper innan matchen börjar och redan där börjar det strategiska spelandet då det gäller att välja rätt hjälte för att kontra motståndarna och vara till så stor nytta för ditt lag som möjligt. Man kan kort sammanfatta Dota 2 som ett slags digitalt schack med mycket fart och action.

En handfull e-sportare ingår i en exklusiv skara som, var och en, har spelat ihop mellan trettio och fyrtio miljoner kronor. Då pratar vi alltså om Ronaldo, Messi och Zlatan i spelvärlden. En normal månadslön i en bra organisation är ca hundra till två hundra tusen kronor vilket kan jämföras med fotbollsproffs i många ligor.

För analytikern

Betting är ett globalt fenomen som finns inom alla idrotter, så även e-sport. Det är ett riskabelt leverne då ingenting är garanterat. Är man ordentligt påläst så minskar riskerna givetvis men det blir aldrig helt riskfritt. Jag avråder starkt från betting om du inte vet precis vad du pysslar med då det kan bli oerhört kostsamt.

Att köpa och sälja virtuella föremål, skins, kan också vara en inkomstkälla. Det är säkrare än betting då du alltid kan välja att gå plus på alla trades men för en ny trader är det väldigt svårt att komma igång och kan kosta mycket att bygga upp en bank med föremål. En svensk trader, ”Anomaly”, har gjort sig känd över hela världen genom att köpa och sälja exklusiva virtuella föremål i spelet CS:GO. Värdet på föremålen i hans förråd uppgår till ca en miljon kronor i skrivande stund men då han hela tiden är aktiv genom att köpa och sälja så är det svårt att säga hur mycket pengar han faktiskt har tjänat genom sina trades. Kändisskapet har dock gett honom väldigt många följare på twitch som är en streamingtjänst för e-sport vilket genererar en stadig inkomst varje månad för Anomaly. Det tar oss till det tredje alternativet att kunna tjäna pengar på e-sport.

För den kreativa

Att streama är både mindre riskabelt och har högre potential för stor vinst än att försöka bli proffs eller ge sig in i betting-världen. Streamingtjänster som twitch ger alla möjligheten att, med en liten investering och lite fantasi, kunna tjäna stora pengar. Den absoluta toppen inom streaming tjänar mellan femton och tjugo miljoner kronor om året.

För att kunna tjäna pengar via twitch så behöver man grundläggande utrustning så som dator, mikrofon och webbkamera. Nästa steg är att bli twitch affiliate. Kraven för detta är relativt låga. Exempelvis behöver din kanal ha femtio följare och du behöver lägga några timmar på att streama.

När du väl är affiliate på twitch så gäller det att skaffa subscribers. Subscribers är följare som väljer att betala pengar för att få fördelar på din kanal. Dessa fördelar kan vara att slippa reklam, få tillgång till exklusiva emotes eller för att få vara med i dina spel till exempel. En subscribe kostar mellan fem och tjugofem dollar som fördelar lika mellan dig som streamer och twitch som streamingtjänst. Denna kostnad är månatlig vilket innebär att om du får ihop tusen lojala subscribers så tjänar du minst tjugofem tusen kronor per månad.

Att streama ger dig möjligheter att tjäna pengar på din personlighet och interaktion med dina följare utan krav på talang eller kunskap inom olika områden.

Bli först med att kommentera

Kommentera