Att tänka på när du ska flytta utomlands

Att tänka på när du ska flytta utomlands

Att flytta utomlands är någonting som blivit allt vanligare, och en av anledningarna är att allt fler arbeten sker på distans. Att flytta utomlands kräver en hel del planering och skiljer sig avsevärt beroende på vilket land det är du ska flytta till.

Annons:
påmind ad bannerAtt tänka på när du ska flytta utomlands t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Här nedan listar vi flera punkter som är bra att ha i åtanke för dig som har tankar på att flytta utomlands.

Ha koll på landets inreseregler

Beroende på vilket land du ska flytta till, kan det vara en hel del regler och tillstånd som är bra att ha koll på. Om du exempelvis ska flytta till USA, behöver du tillstånd för att kunna bo och jobba där. För att kunna flytta, jobba och inkluderas i det amerikanska systemet i USA behöver du ett Green Card. Olika tillstånd gäller i olika länder, se därför till att ha koll på visum och liknande innan du flyttar.

Flytta utomlands med husdjur

Att vilja ta med sitt djur när man flyttar utomlands är väldigt vanligt. Däremot finns det både restriktioner och regler som man måste förhålla sig till. Ditt husdjur kommer att behöva ta en rabiesspruta innan inresa till de flesta länder och kräver även ett eget pass samt en chipmärkning.

Flytta med möbler

Om du ska flytta utomlands och vill ta med dina möbler och andra tillbehörigheter som är för stora att få med i ditt bagage kan du göra detta på två olika vis. Antingen så kan ni ta hjälp utav en flyttfirma eller göra det privat och då använda en container. I en container får du plats med väldigt mycket av dina saker och är fördelaktigt om du har mycket möbler som ska med. Tänk dock på att boka din container i god tid eftersom leveranstiden kan variera stort.

Flytta tillsammans med barn

För dig som ska flytta med barn finns det flera olika saker du bör ha ordnat innan flytt, bland annat att leta upp och anmäla ditt barn till skola eller förskola.

Ha även i åtanke att det kan vara en stor omväxling för ditt barn att flytta utomlands, speciellt ju äldre ditt barn är. Se därför till att du hittar några roliga aktiviteter för ditt barn så hen snabbt kan komma in i det nya samhället och hitta nya vänner.

Anmäl din flytt utomlands

Om du ska flytta behöver du anmäla din flytt till Skatteverket. Det bör göras både om du tänkt flytta under en kortare period eller permanent. Det kan även krävas att du anmäler din flytt till Försäkringskassan och för dig som pensionär är det viktigt att du registrerar dig hos Pensionsmyndigheten.

Registrera dig hos myndigheter i det nya landet

Det är viktigt att komma ihåg att anmäla din bosättning och närvaro i det landet du ska flytta till. Vanligtvis är inte det någonting du kommer behöva göra under tre första månaderna i ett Europeiskt land men det skadar inte att göra det för säkerhets skull.

Om tre månader gått så kan landet kräva att du behöver registrera dig hos de lokala myndigheterna. Det gör man för att visa att man uppfyller alla villkor för att kunna jobba och studera i landet. För att göra detta behöver du en giltig ID-handling eller ett pass.

Bli först med att kommentera

Kommentera