
Det finns många saker som kan förbättra hur attraktiv du är på arbetsmarknaden och vilket sätt som är bäst beror på vilken bransch du är intresserad av att jobba i. Digitala färdigheter är alltid eftertraktade och digitala experter kan ofta få en bra lön eller ersättning för sitt arbete.
Digitala kunskaper kan vara allt från marknadsföring till webbprogrammering, så det finns goda möjligheter att hitta något som du tycker är intressant. Genom att gå en kurs i ett digitalt ämne kan du snabbt få nya kunskaper och klättra i karriären.
Digital marknadsföring
Nästan alla företag måste marknadsföra sig digitalt idag och många väljer att anställa digitala marknadsförare inhouse. En digital marknadsförare tjänar i genomsnitt 42 600 kronor i bruttolön om de har en eftergymnasial utbildning.
Det går att gå en kurs i digital marknadsföring på distans för att lära dig grunderna och så småningom spetskompetens inom något ämne. Digital marknadsföring är ett brett ämne och man brukar för det mesta fördjupa sig och bli expert på något inom det. Det går till exempel att bli expert på sociala medier, på native-annonsering eller affiliatemarknadsföring.
SEO-kurser för nybörjare
Sökmotoroptimering innebär att en webbsida optimeras för att synas högt upp bland sökresultat för sökord som potentiella kunder använder. SEO-kunniga är idag eftertraktade experter som både kan jobba i egna företag eller som anställda hos exempelvis webbyråer. En SEO-specialist tjänar i genomsnitt 43 100 kronor i bruttolön.
Det lättaste sättet att lära dig på är genom att läsa en SEO-kurs som går igenom allt du behöver veta om SEO. Yrket innebär att du måste lära dig flera olika analysverktyg och hur du annonserar. Många arbetsgivare inom SEO-branschen ser även gärna att du har egen erfarenhet av att driva besökare till en webbsida. Det kan därför vara en bra idé att både läsa en kurs och ha ett eget projekt vid sidan om.
Copywriting för dig som vill skriva
Om du tycker om att skriva kan du bli en copywriter och jobba med att ta fram texter till digitala produkter som till exempel reklam, appar, spel och webbsidor. En copywriter kallas även för reklamtextare på svenska. För att bli en bra copywriter gäller det att lära dig reklambranschen och hur skrivandets hantverk fungerar för digitala produkter. En copywriter är inte samma sak som en content writer, för den sistnämnda fokuserar mer på webbinnehåll än reklamtexter som slogans och taglines. Yrkena överlappar dock ofta varandra.
Eftersom många företag outsourcar copywriting finns det goda chanser att bli egenföretagare om du har förkunskaperna. Det finns även flera mediehus, webbyråer och mjukvaruföretag som anställer inhouse copywriters. Enligt sidan framtid tjänar en copywriter i genomsnitt 40 800 kronor i bruttolön vid en heltidsanställning.
Bli först med att kommentera