Företagslånet nekades – vad är nästa steg?

Företagslånet nekades - vad är nästa steg?

I en perfekt värld skulle du kunna starta ett företag med en fantastisk idé, få ett lån till företagare och börja jobba i din nya verksamhet. I verkligheten kan vägen till ett eget företag vara mer snårig än så. Majoriteten av alla företag måste ha finansiering för att kunna sätta igång, men tyvärr är det vanligt att bankerna nekar den första låneansökan.

Att ge upp vid det första problemet är inget alternativ, men vad ska du egentligen göra om banken inte vill finansiera din affärsidé? Här är några tips:

Förstå varför du fick avslag

Banker och andra långivare godkänner eller nekar lån utifrån strikta interna kriterier. Ansökningar nekas inte bara på grund av att de inte vill låna ut, utan det finns alltid specifika kriterier som bestämmer om lånet ska godkännas. Fråga banken varför du fick avslag. Informationen kan du använda för att förbättra din nästa låneansökan. Ibland kan det verka omöjligt att nå upp till bankernas krav, men många gånger kan de gå med på att samarbeta med dig för att få fram finansiering.

Jämför flera olika banker

Alla banker har inte samma villkor och interna kriterier, så det kan löna sig att du jämför olika långivare med varandra för att hitta en som passar dig. En del specialiserar sig på företagslån för nystartade företag, medan andra kan låta dig gå i personlig borgen för att kunna erbjuda dig bra villkor. Använd gärna en jämförelsetjänst som till exempel Creddo, där du kan jämföra flera olika banker med endast en UC-upplysning.

Försök att finansiera mer själv

Om du går in med mer egna pengar ser det bättre ut för banken. Vågar du satsa på din idé finns det helt enkelt en större chans att de också vågar satsa. Kan du gå in med egna sparpengar eller få ett större kapital genom bootstrapping är det ofta en bra idé. Om det innebär att du kanske måste vänta lite innan du startar så kan det vara värt det på mer än ett sätt. För ju mindre lån du har, desto snabbare kommer företaget att gå med vinst.

Se över affärsplaner och budgetar

Ett etablerat företag lånar utifrån sin ekonomiska historik, men ett nystartat bolag har inte någon historik. Bankerna måste därför basera sitt beslut utifrån olika budgetar, företagarens erfarenhet, vad de känner till i lokalområdet och den bransch som företaget ska verka i.

Att ha en bra affärsplan med tillhörande budgetar är a och o när du ska söka finansiering. Om din låneansökan nekas kan det vara bra att se över affärsplanen och prognosen för framtida lönsamhet. Har du missat några viktiga punkter och känns budgeten inte realistisk? Du får gärna fråga banken om de reagerade på något i affärsplanen och budgeten.

Bli först med att kommentera

Kommentera