4 råd för att skydda din förmögenhet under tider av hög inflation 

Skydda din förmögenhet

Under året 2022 så slog inflationen till för den svenska befolkningen ovanligt hårt. En stor anledning till detta är kriget i Ukraina som än idag är aktuellt, samt elbristen i Sverige. Det är även eftereffekterna av pandemin som har en påverkan på vår ekonomi och förmögenhet idag. Inflation är ett återkommande mönster och har påverkat länder utanför Sverige i olika perioder, och även i nutid. 

Annons:
påmind ad banner4 råd för att skydda din förmögenhet under tider av hög inflation  t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Hur kan du bäst skydda din ekonomi och eventuell förmögenhet under tider av hög inflation? Vi har listat 4 tips på hur du kan börja ta steg i rätt riktning redan idag! 

1. Fonder och aktier 

Att fortsätta spara under inflationen är viktigt, självklart endast om din månadsinkomst tillåter detta. Det kan vara ett bättre val att flytta över månadssparandet till fonder eller aktier. Investeringar är ett bra sätt att skydda sina pengar under hög inflation, och är du inte i behov av sparsumman under de nästkommande 3 åren så är fonder rätt val för dig.  

När du placerar dina pengar i en fond så ger du dem chans att växa över tid, istället för att minska i värde under inflationen. Det är dock viktigt att komma ihåg att aktiebolags historiska avkastning inte är någon garanti för framtida avkastningar, och det finns alltid en chans att du inte får tillbaka 100% av dina investeringar.  

2. Investera i det oersättliga  

Ett bra sätt att anpassa sig till inflationen är genom investeringar. Det är smartare att investera i saker som är oersättliga och som inte går att kopiera eller fördubbla enkelt. Detta kan vara allt från mark, land och fastigheter, till olika sorters samlarobjekt.  

Det är viktigt att inte låta pengarna ligga stilla under inflationen, då de konstant fortsätter att sjunka i värde. Investera istället i föremål som har en chans att stiga upp i värde när inflationen är över eller håller sig i värde under tiden då inflationen är aktuell.  

3. Riskspridning 

Om stor del av dina investeringar ligger i aktier kan det vara bra att se till så att du har en god och balanserad riskspridning. Aktier delas vanligtvis upp i elva sektorer, och det är bäst att ha exponering mot alla elva så att du inte “lägger alla ägg i en korg”. Investerar du i fonder får du automatiskt en viss spridning.  

4. Se över ditt bostadslån 

Om du, som många andra har ett bostadslån kan det vara bra att se över hur mycket du amorterar. När dina pengar minskar i värde så minskar även dina skulder i värde. Därför är det inte ekonomiskt smart att amortera lika mycket på bostadslånet som du har gjort tidigare.  

Du kan exempelvis göra en högre amortering, vilket ger dig chansen att flytta till en dyrare bostad och sänka din skuld. Detta kan vara extra viktigt om räntekostnaden för ditt bostadslån stiger.

Har du andra lån kan det vara rimligt att söka sig till en långivare som erbjuder samling av lån, så att du kan kombinera alla skulder i ett och på så sätt minska räntan. Många banker tillåter dig att samla ihop dina lån till ett, så jämför gärna olika banker och det de erbjuder för smartare låntagning. 

Inflationen påverkar alla, men den påverkar också alla på olika sätt. Det kanske inte är möjligt eller smart för just din specifika situation att använda sig av alla ovanstående tips. Men vi hoppas att all information som du har tagit del av har bidragit till en start för att göra ditt bästa försök att skydda din förmögenhet och ekonomi under tider av hög inflation.  

Bli först med att kommentera

Kommentera