Hur betalar man en faktura?

Hur betalar man en faktura?

Olika företag använder sig av lite olika metoder för betalning av deras varor eller tjänster. I dagens samhälle där det mesta är digitaliserat så skickas de flesta fakturor just digitalt.  Många företag har dock fortfarande kvar alternativet att kunna betala fysiskt eller få fakturan skickad i pappersformat.

Om du är lite osäker på de olika formerna av fakturor som existerar, eller vill ha en mer tydlig överblick på hur marknaden ser ut innan du startar ditt företag vägleder vi dig här igenom samtliga alternativen. Så hur betalar man en faktura?

Hur skickas en faktura ut?

En faktura kan skickas på lite olika sätt, beroende på vilken preferens som du har givit företaget. Här kan du antingen få fakturan skickad hem i din brevlåda mot en avgift, få fakturan skickad till din mejl, eller direkt till din internetbank.

Beroende på hur du sedan vill betala din faktura så har de båda sina för- och nackdelar. Många har inget emot den extra avgiften om de kan få fakturan direkt i brevlådan eftersom det hjälper till att planera betalningen och få en tydligare överblick på vilka räkningar som måste betalas. Om du däremot har ganska många månatliga räkningar att betala kan denna extra kostnad snabbt springa iväg.

Ett alternativ är då istället att få fakturan skickad till din mejl. Säkerställ bara att du har rätt inställningar, då du inte vill att någon viktig räkning ska hamna i din skräppost.

Hur betalar man?

För många kanske det är en ganska självklar uppgift att betala räkningarna. Men om du precis har flyttat hemifrån eller har svårt att hålla koll på din ekonomi, så är det alltid bra att gå igenom de olika alternativen.

Detta för att kunna säkerställa att du är medveten om hur fakturan betalas på rätt sätt, hur du kan sätta fakturan som en automatiserad transaktion och även hur du kan sätta påminnelser om räkningarna för att slippa de dyra påminnelseavgifterna som ofta tillkommer.

Steg 1: Logga in och välj betala
De flesta väljer att betala sina räkningar via sin internetbank och fördelen med detta är att det går väldigt snabbt och smidigt, du kan betala samtliga räkningar på en gång och därmed spara tid.

Börja med att logga in på din internetbank och klicka sedan på att göra en överföring eller betala (namnet kan skilja sig lite beroende på vilken bank du använder). Välj sedan vilket konto som pengarna ska dras ifrån.

Steg 2: Vart ska pengarna föras över till?
Nästa steg är att säkerställa att pengarna hamnar rätt och under fliken till konto kommer du därför behöva fylla i plus- eller bankgironummer. De allra flesta företag använder sig av detta, men om det är en mindre privat firma kan du istället behöva fylla i clearingsnummer och kontonummer. Allt detta kommer att finnas noterat på fakturan.

Steg 3: Fyll i beloppet
Under fliken belopp fyller du i den totala summan för fakturan som du vill betala. Glöm inte att även fylla i ören.

Steg 4: När ska räkningen dras från kontot?
Om du föredrar att planera betalningen av samtliga räkningar så kanske du ändå inte vill att summan ska dras direkt från ditt konto. Under fliken betalningsdatum kan du därför fylla i exakt när du vill att summan för den specifika räkningen ska dras.

Steg 5: Glöm inte OCR-nummer
För att företaget ska veta vilken faktura som betalats in är det viktigt att du också anger det OCR-nummer som står noterat på fakturan. Detta kommer göra processen betydligt smidigare.

Ovan beskrivning gäller de flesta storbanker i Sverige, däribland Swedbank och Nordea. Om du har en specifik fråga om hur du använder din banks tjänster erbjuder många bolag kurser eller genomgångar där de kan visa dig exakt hur du ska göra.

Planera dina räkningar och om du är osäker eller känner att du inte har ett bra grepp om din ekonomi, så kommer den extra tiden som du behöver lägga på att lära dig mer om dina räkningar vara mödan värd!

Bli först med att kommentera

Kommentera