Hur förvaltar man sina sparade pengar bäst?

Family couple saving money. Man and woman inserting cash into glass jar. Vector illustration for finance, deposit, economy, investment, banking, concept

Det här är en viktig fråga, oavsett om du redan har ett stort sparkonto eller om precis har börjat spara pengar. Sparpengarna ska inte bara förvaras på ett säkert sätt, utan du vill även att de ska växa så mycket som möjligt. Med rätt förvaltning kan du både ha sparpengar på ett säkert konto och få dem att växa.

Att förvalta pengar innebär att du sätter upp en strategi för sparandet som du sedan följer aktivt. Det bästa är att spara på flera olika sätt samtidigt för att maximera tillväxten och sprida riskerna. Här får du våra bästa förvaltningstips:

Kunskap och strategi

Läs på, läs på och läs på. Desto mer information du har om olika typer av förvaltning, ju bättre chans har du att lyckas. Du kan till exempel läsa på Sparapengar.se där du hittar flera smarta spartips som du kan använda för att komma igång. Rikta in dig på en sparform som du är intresserad av och läs allt du kan om den. De flesta vill komma igång snabbt med sina investeringar, men det är nästan alltid bättre att bara läsa på i några månader innan du gör någonting aktivt.

Våga ge dig in på börsen

Om du vill att pengarna ska växa fortare kan du investera i aktier eller fonder. Aktiehandel kommer alltid med risker och du ska inte investera hela ditt sparkonto. Ha alltid en buffert kvar och investera resten. Aktier är mer riskabla än fonder eftersom fonder har en mer spridd risk. All handel på börsen sker genom en börsmäklare. Tips: jämför nätmäklare och aktiemäklare här för att hitta en som passar dig. Ska du spara långsiktigt passar Avanza eller Toro bra, men är du ute efter ett kortsiktigt sparande kan eToro passa bättre.

Satsa på P2P-lån

Utöver aktiehandel kan du få sparpengarna att växa genom andra investeringar. Ett exempel är P2P-lån som låter dig låna ut pengar till privatpersoner och företag. Du tjänar pengar på räntan som betalas på lånet. Det finns flera olika plattformar för P2P-lån och det är viktigt att du jämför dem med varandra. Du måste ta reda på vad som händer om lånet inte betalas tillbaka och hur mycket ränta du får ta ut på lånet.

Tänk alltid långsiktigtInvestera aldrig pengar som du kan behöva inom en snar framtid. Du bör alltid ha sex månaders buffert på sparkontot och resten kan du investera långsiktigt. Tänk på hur mycket du får tillbaka av dina investeringar efter flera år och inte efter några få veckor. Framförallt börsen svänger upp och ner varje dag, så det gäller att ha is i magen.

Bli först med att kommentera

Kommentera