Hur fungerar bostadsbidrag?

Hur fungerar bostadsbidrag?

Hur fungerar bostadsbidrag? – Någon gång i livet kan man behöva lite hjälp med hyran och beroende på hur din situation ser ut, hur mycket du arbetar och hur din hälsa är så kan du beviljas bostadsbidrag. Men processen kan vara ganska knepig och det är mycket som ska vägas in för att dels se om du har rätt till ett bidrag och i sådana fall hur stor summa som kommunen kommer att täcka upp av din hyra. Så här fungerar bostadsbidrag!

När är man berättigad bostadsbidrag?

Annons:
påmind ad bannerHur fungerar bostadsbidrag? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Man kan vara berättigad till bostadsbidrag av flera anledningar och i många fall behandlas ärendet unikt. Du måste själv ansöka om bostadsbidrag på Försäkringskassans hemsida där du genom att fylla i efterfrågade uppgifter som inkomst, arbete, familjesituation och bostad kan få ett klart besked om du kan få bostadsbidrag eller inte.

Några saker som är ett mer självklart fall är om man har barn att försörja, om man har förlorat jobbet, förlorat en partner och lever på pension eller en liknande situation. Det är viktigt att du under ansökan inte ger falska uppgifter då utbetalda pengar kan vara någonting som du sedan måste betala tillbaka till Försäkringskassan vid ett senare skede.

Bostadsbidrag vid ägandeskap av boende

Så vad gäller om man äger sitt boende, har man fortfarande rätt till bostadsbidrag? Svarat är att bostadsbidrag kan betalas ut både till personer som äger eller hyr sin bostad. Beroende på hur din boendesituation ser ut, kan du därför vara berättigad ett bidrag. Så det är alltid värt att söka om du känner att du har svårt att betala hyran.

Baseras på dina inkomster

När du skickar in din ansökan så kommer du att få uppge hur mycket du tror att du kommer tjäna under de kommande 12 månaderna. Det är just detta som det eventuella bidraget baseras på. Det är viktigt att du försöker hålla dig till en sådan aktuell siffra som möjligt eftersom uppgifterna sedan kommer att kontrolleras med Skatteverket. Ansökan gäller endast i 12 månader, sedan måste du ansöka om bidrag på nytt.

Om dina uppgifter inte är riktiga och du faktiskt tjänar mer än du deklarerade i början av året så kommer du att behöva betala tillbaka bitar av bidraget. Om du däremot har tjänat mindre än deklarerat så kan du ha rätt till en tilläggsutbetalning.

Anmäl förändringar

Om din situation skulle förändras så är det väldigt viktigt att du anmäler dessa ändringar till Försäkringskassan. Detta kan vara inkomstförändringar, ditt boende blir dyrare, om ditt barn fyller 18 år och inte längre har rätt till barnbidrag eller liknande situationer. Du kan anmäla förändringar på Försäkringskassans hemsida eller genom att kontakta dem personligen.

Även om detta kan kännas som en ganska onödig syssla, så är det viktigt att ditt bostadsbidrag baseras på rätt uppgifter. Du vill inte hamna i en situation där du måste betala tillbaka pengar som du kanske inte har. Detta kan istället leda till en ännu mer ekonomisk obalans i ditt liv, vilket du såklart vill undvika i största möjliga mån.

Vad behöver man skicka in i sin anmälan?

När du väl har fått klartecken och ska skicka in din anmälan om bostadsbidrag till Försäkringskassan är det flera digitala dokument som du måste ha ordnat. Bland annat måste du ha digitala dokument om ditt boende som styrker hur mycket hyra du betalar i månaden eller hur mycket månadsavgiften för ditt boende är. Du måste även styrka din inkomst och kan logga in på Skatteverket för att ta del av denna uppgiften.

Det är viktigt att du skickar in giltiga dokument, annars kan behandling av din ansökan dras ut på tiden och du kan missa en utbetalning. Försäkringskassan betalar nämligen ut den 27:e varje månad, om detta inte infaller på en helgdag och du får du en utbetalning på fredagen. Har du andra frågor som rör bostadsbidrag eller andra bidrag som du kan söka, kan du alltid kontakta Försäkringskassan för mer information!

Bli först med att kommentera

Kommentera