Hur fungerar ett kreditkort?

Hur fungerar ett kreditkort?

Inlägget görs i samarbete med Bästakreditkortet.se

Annons:
påmind ad bannerHur fungerar ett kreditkort? t?a=1874552417&as=1544841054&t=1&tk=1&i=1

Att ha ett kreditkort förknippas oftast med negativa saker som att ha skulder, köpa saker på avbetalning eller hög ränta och det kan absolut ligga en sanning i detta för personer som använder kreditkort på fel sätt. Men om du använder kortet smart så kan faktiskt ett kreditkort också hjälpa dig att planera vardagen och även ge dig ett bättre resultat på kreditupplysningen.

Har du inget kreditkort sedan tidigare kanske du har frågor om hur man registrerar för ett kreditkort och vad detta innebär för dig. I denna artikel går vi igenom hur ett kreditkort fungerar.

Jämför olika kreditkort

De flesta låneaktörer, banker och även många större företag erbjuder kreditkort som du kan skriva upp dig på. Detta gör också att kraven, räntesatsen och användning av kreditkortet ser lite olika ut från bolag till bolag, för att du ska kunna få det bästa avtalet på ditt kreditkort. Ett snabbt sätt att få en tydlig överblick på vilka olika kreditkort som erbjuds är att kika på bästakreditkortet.se. Du kan sedan välja ett kreditkort som du tycker passar din livsstil och ekonomi.

Hur skaffar man ett kreditkort?

Nästa steg är att kontakta den bank eller låneaktör som är ansvariga för det typ av kreditkort som du är intresserad av. Kanske är det redan med den bank som du har både spar- och privat konto med sedan tidigare. De kommer att skicka kortet till din registrerade adress och sedan kan du börja använda kortet.

Hela poängen är att du skjuter upp betalningen till senare med ett kreditkort och kan då välja att antingen delbetala summan eller betala allt i slutet av månaden.

För- och nackdelar med kreditkort

Men det finns både för- och nackdelar med att ha ett registrerat kreditkort. Det kan hjälpa dig på flera punkter i din ekonomi, så som att du kan planera dina inköp och även kunna betala senare för saker som du behöver nu men kanske inte har råd med för stunden. Många företag erbjuder också ganska så förmånliga bonusar om du registrerar ett kreditkort med dem, vilket oftast betalas ut i form av poäng eller pengar tillbaka på kontot.

Lätt att hamna i en avbetalningsfällla

Men det är också lätt hänt att man köper saker på kreditkortet och sedan inte har råd att betala summan när räkningen väl skickas ut. Det är då ett kreditkort är ganska kostsamt och extra avgifter och förseningstillägg kommer då oftast att läggas på. Så om du har en lite mer rörig ekonomi eller ostadig inkomst är ett kreditkort kanske inte det bästa valet för dig, då de kan bli ganska så kostsamt i längden. Det kan vara svårt att hålla koll på betalningarna, och avgifterna kommer att göra köpet betydligt dyrare än planerat.

Skyddar vid utlandsresor

Inbakat reseskydd på kreditkort är vanligt och när du reser utomlands är det alltid bra att använda ett kreditkort för att samla alla kostnader på ett och samma ställe. Det är mindre risk för att dina kortuppgifter sparas och används och detta skyddar dessutom betydligt vid en utlandsresa.

Men beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, kommer för- och nackdelarna att se olika ut för dig. Jämför olika kreditkort för att göra det bästa valet för dig och sedan kan du planera din ekonomi bättre!

Bli först med att kommentera

Kommentera