Hur man investerar i NFTs: NFT-investeringar förklarat

Hur man investerar i NFTs

Hur man investerar i NFTs – Blockkedjetekniken har skapat en helt ny typ av investering med kryptovaluta. Blockkedjan är också ansvarig för en annan trendig investering som har tagit fart under 2021: non-fungible tokens, eller NFTs.

Om du vill utöka din investeringsportfölj och ta på dig en investering med hög risk kan NFTs vara ett bra alternativ för dig. Den här guiden kommer att behandla hur man investerar i NFTs och om du bör göra det eller inte.

Vad är en NFT?

En non-fungible token (NFT) är en digital tillgång som representerar en verklig tillgång.

Du kanske har hört talas om en ”icke-fungibel” tillgång. En icke-fungibel tillgång är en tillgång som är unik eller one-of-a-kind. Eftersom den är unik kan den inte bytas ut mot en tillgång av samma värde och den har inget erkänt marknadspris.

En tomt skulle till exempel vara en icke-fungibel tillgång. Tomten finns bara på ett ställe och kan inte reproduceras, så den har inget allmänt erkänt marknadspris och kan inte bytas ut mot ett likvärdigt värde.

En dollarsedel kan däremot produceras i stora mängder. Man kan byta en dollarsedel mot en annan dollarsedel, där båda behåller samma värde.

En NFT representerar vanligtvis en digital tillgång, t.ex:

 • Memes
 • Videoklipp
 • Konstverk på nätet
 • Musik
 • Videospelsdata (föremål i spelet, virtuella avatarer, skinn osv.).
 • GIF:er
 • Tweets
 • Virtuella samlarobjekt

Generellt sett är digitala skapelser obegränsade i utbudet (vilket skulle göra dem till en fungibel tillgång). Allt som finns på nätet kan kopieras och delas.

NFT:er försöker åtgärda detta genom att skapa knapphet och utse en digital skapelse till ”original”. Om du äger en NFT av en digital tillgång äger du den ursprungliga tillgången. Om du till exempel köper NFT av en meme, äger du tekniskt sett memet.

Hur fungerar NFT?

Liksom kryptovalutor använder NFT:er blockkedjeteknik. De flesta NFT:er är kopplade till Ether, som är kryptovalutan i Ethereum.

Varje gång en NFT köps registreras transaktionen i ett nätverk av datorer och ägaren får en åtkomstkod. Varje NFT har en unik digital signatur, så en kan inte bytas ut mot en annan (till skillnad från kryptovalutor som Bitcoin).

Även om du äger en NFT ska du förstå att människor fortfarande kan se eller kopiera den digitala tillgången. Allt som finns på internet kan lätt kopieras. Om du till exempel äger ett digitalt foto kan någon annan på nätet fortfarande ladda ner eller ta en skärmdump av det om det läggs ut någonstans på internet.

De flesta människor köper NFT för att ”skryta”. De brinner för NFT:n och vill njuta av att vara den officiella ägaren av den. Många NFT:er skapas av kändisar som auktionerar ut dem till superfans. Det är inte helt annorlunda än att sälja en autograf.

Av den anledningen är NFT:er en tvivelaktig investering. De allra flesta NFT:er ger inget kassaflöde, som aktier, och det finns inget som tyder på att de kommer att öka i värde, som en investeringsfastighet.

De flesta investerare köper NFT:er baserat på spekulation. De tror att NFT:n kommer att vara värd mer pengar en dag, så de köper och behåller den tills de kan sälja till ett högre pris.

Detta är inte en särskilt säker eller givande investeringsstrategi, men om du tror att en NFT kommer att öka i värde kan det vara en lämplig högriskinvestering för din portfölj.

Vad gör en NFT värdefull?

NFT:er har inget inneboende värde. Precis som kryptovalutor är de bara värda så mycket som människor är villiga att betala för dem. Till skillnad från en aktie är värdet på en NFT inte baserat på aktieutdelning, beräknad företagstillväxt eller årliga vinstmarginaler.

Vissa NFT:er har sålts för miljontals dollar, men inte ens dessa NFT:er är garanterat värda så mycket. NFT:er ökar inte i värde på samma sätt som fastigheter.

NFT:er har blivit populära för att sälja digital konst. Digitala konstnärer kan sälja sina konstverk online och till och med få royalties om NFT:n säljs till en ny ägare. Det är oklart om digital konst kommer att värderas mer än vad en meme eller GIF kommer att göra.

Kom ihåg att många NFT:er kan vara ganska fräcka. Charmin (toalettpapperstillverkaren) släppte till exempel en NFT för ”icke svampbart toalettpapper”. För vissa investerare kan det tyda på att NFT:er är mer en trend än en legitim, långsiktig investering.

Hur man investerar i NFT:er

Det är enkelt att investera i NFT:er. Det är bara att följa de här stegen:

 • Öppna ett konto på en NFT-marknadsplats: En NFT-marknadsplats är en online-marknadsplats där NFT:er listas till försäljning. De mest populära är Open Sea och Rarible. Var noga med att granska personen du köper av – många skapare och kändisar har imitatörer som försöker sälja falska NFT:er.
 • Skapa en digital plånbok: Du måste skapa en digital plånbok för att lagra dina NFT-nycklar och kryptovaluta-tokens. Du kan använda en extern hårdvaruplånbok eller en integrerad plånbok hos en kryptovalutabörs (Coinbase har till exempel en integrerad plånbok där du kan lagra dina nycklar).
 • Sätt in pengar på ditt konto: Oavsett om du använder en kryptobörs eller en extern plånbok måste du ansluta ditt bankkonto eller kreditkort så att du kan göra krypto för dina transaktioner. Du kan behöva gå igenom en identitetsverifieringsprocess som körs av programvaran/bytesplattformen.
 • Köp NFT: Hitta den NFT som du vill köpa och köp den! NFT-marknadsplatsen brukar vanligtvis guida dig genom processen. Det är inte mycket annorlunda än att köpa något från Amazon.

Bör du köpa NFT?

Är NFT:er rätt investering för dig?

Fråga dig själv varför du investerar.

Om du försöker få en passiv inkomst eller spara till pensionen är NFTs förmodligen inte den bästa investeringen för dig eftersom de är mycket volatila (fluktuerar kraftigt i värde) och kanske inte värderas på lång sikt. De betalar inte heller någon registrerande utdelning eller ränta. Bättre att investera i:

 • Indexfonder eller gemensamma fonder
 • Börshandlade fonder (EFT)
 • Hyresfastigheter

NFT:er är en högriskinvestering. Många investerares portföljer består av pålitliga investeringar med låg och medelhög risk som är säkra och ger stabila utdelningar. De investerar i högriskinvesteringar som NFTs först efter att de har byggt upp en diversifierad portfölj. På så sätt kommer förlusterna att täckas av de andra investeringarna om de förlorar pengar på högriskinvesteringen. Överväg att använda den här strategin för framgångsrika investeringar.

Sammanfattning

En non-fungible token (NFT) är en digital tillgång som representerar en unik skapelse på internet, som en meme, video, GIF eller ett digitalt konstverk. NFT:er innebär äganderätt till den digitala tillgången, men de flesta NFT:er kan fortfarande kopieras eller nås om de är synliga på webben. NFT:er har inget egenvärde och ger ingen utdelning eller ränta – de flesta människor köper dem bara för den personliga tillfredsställelsen av att äga dem. På grund av en ökad popularitet under 2021 vill många investerare lära sig hur man investerar i NFT:er. De kanske dock inte är en lukrativ investering på grund av deras brist på värde och trendiga karaktär. Överväg att använda en NFT som en högriskinvestering – men prioritera lågriskinvesteringar först.

Bli först med att kommentera

Kommentera